Łatwe do przygotowania, smaczne i bardziej odżywcze niż większość słodyczy ze sklepu– takie właśnie są te ciasteczka z masłem orzechowym. Jeśli nie lubisz masła orzechowego, możesz zastąpić je pastą sezamową tahini.
Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki
•3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego lub kremu orzechowego bez cukru
•70 g mąki pszennej
•90 g płatków owsianych błyskawicznych
•85 g cukru (opcjonalnie wybrany przez siebie zamiennik np. ksylitol, erytrytol)
•70 g mleka
•2 jajka typu L
•½ łyżeczki cynamonu
•¼ łyżeczki proszku do pieczenia
•2 kostki ciemnej czekolady
•szczypta soli
•1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Papier skrop łyżką oleju rzepakowego i rozsmaruj go na całej powierzchni.
2. Wybij jajka do wysokiego naczynia. Dodaj mleko i masło orzechowe, a następnie zblenduj.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, posiekaną czekoladę, sól, cynamon i płatki owsiane.
4. Wsyp je do naczynia z mokrymi składnikami i dobrze wymieszaj.
5. Wykładaj porcje masy łyżką i rozprowadzaj tak, by powstały niezbyt grube ciasteczka o średnicy ok. 5 cm. Uwaga: masa będzie gęsta, a ciastka nie będą idealnie okrągłe.
6. Piecz 20 minut lub nieco krócej, jeśli zaczną się przypiekać. Jedz po ostudzeniu.
Zamiast płatków błyskawicznych możesz użyć zwykłych, częściowo rozdrobnionych w blenderze. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste/rzadkie, dodaj nieco więcej mleka/mąki. Zależy to od chłonności mąki i płatków oraz od gęstości wybranego kremu orzechowego (mój był bardzo gęsty).
Przepis pochodzi z książki Możesz jeść normalnie! Wystarczająco dobra dieta Agaty Lewandowskiej.
Sprawdź także inne przepisy z tej książki:
Nocna owsianka z bananem i czekoladą
Skomentuj