fbpx
książki smaki zdrowia

Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia

Co Ci lezy na sercu_okładka

Jak to właściwie jest z tym cholesterolem? Która dieta jest najlepsza dla „sercowców”? Czy powinni unikać masła, jajek albo kawy? Smażenie mięsa jest rzeczywiście gorsze od pieczenia? Czy to prawda, że dietą można wyregulować ciśnienie? Jaki jest związek między chorobami zębów i układu krwionośnego?

Co Ci leży na sercu, czyli o tym, co najbardziej szkodzi naszemu sercu.

Cholesterol od dłuższego czasu ma “złą prasę”. Uważa się go za głównego winowajcę chorób serca, zawałów i udarów. Wiele osób już wie, że isnieje “dobry” i “zły” cholesterol.  Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że nie wystarczy zachować odpowieni stosunek między jednym a drugim. Dlaczego? Tego między innymi dowiesz się z tej książki.

Dzięki niej zrozumiesz, co się dzieje w Twoim organizmie. Przekonasz się, dlaczego niektóre „złote rady” są nie tylko drogą na skróty, ale wiodą Cię na manowce. Autorka, dietetyk kliniczny, zbiera w książce wiedzę medyczną opartą na faktach i dowodach, a nie na przypuszczeniach.

Ta książka powinna stać się niezbędnikiem dla wszystkich osób narażonych i cierpiących na schorzenia układu krążenia.

Choroby układu krążenia są zdecydowanie główną przyczyną zgonów w Polsce. Jeszcze w roku 1960 choroby sercowo-naczyniowe odpowiadały za mniej niż jedną czwartą (23,4%) wszystkich zgonów. A już w 1991 roku były przyczyną ponad połowy śmierci (52,7%)!

Jak wypadamy na tle innych krajów? W skali światowej… dość blado. Według WHO w 2017 roku z powodu chorób układu krążenia zmarło 31% ludności na świecie, 85% tych zgonów spowodowanych było zawałem serca lub udarem. Choroby sercowo-naczyniowe to grupa chorób naczyń serca, mózgu i naczyń obwodowych. Do najczęstszych należą: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał serca, udar mózgu, choroby naczyń mózgu, choroba wieńcowa, zakrzepica żył, arytmia.

Po tych dość smutnych, suchych faktach – promyk nadziei! Aż w 80% przypadków można zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym!

Książka “Co Ci leży sercu. Dieta w chorobach układu krążenia” pokazuje zależności między odżywianiem a występowaniem chorób układu krążenia. Rozprawia się z dezinformacją i mitami krążącymi na ten temat od wielu lat oraz w jak prosty sposób tłumaczy, czym się kierować przy wyborze produktów spożywczych wspomagających nasz układ sercowo-naczyniowy. Nie wystarczy bowiem tylko “obniżyć cholesterol”

W dzisiejszych czasach żyjemy bardzo szybko. Jesteśmy bombardowani olbrzymią ilością wiadomości, na nic nie mamy czasu, a tym bardziej na „przekopywanie się” przez ogrom sprzecznych doniesień dostępnych w Internecie. Autorka, dietetyk kliniczny, przekazuje wiedzę medyczną opartą na faktach i dowodach (ang. evidence based medicine, EBM), a nie na przypuszczeniach.

Przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przekąski – nie musisz byc głodny, by się zdrowo odżywiać!

W książce “Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia” znajduje się również spora liczba przepisów, z których każdy będzie miał działanie wspomagające prewencję i leczenie chorób układu krążenia. Są to receptury na proste dania i smaczne dania, których przygotowanie nie pochłonie zbyt wielu czasu.

 

Ewa Trusewicz, dietetyk kliniczny z ponad 10-letnim doświadczeniem. Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, zdrowia publicznego Uniwersytetu Szczecińskiego oraz poradnictwa żywieniowego SGGW. Autorka wielu publikacji w czasopismach specjalistycznych oraz popularnych. Prowadzi bloga www.dietaifitness.pl oraz media społecznościowe na fb i Instagramie. Popularyzuje tam zdrowe podejście do diety i rozprawia się z mitami na podstawie EBM (ang. Evidence Based Medicine).  Częsty gość w audycjach radiowych i telewizyjnych (m.in. TVN, TVN Style, TVP2, TVP1, TVN Meteo, WP, Polsat Cafe, Czwórka, Radio Kolor, Radio RDC, Radio ZET).

 

Patronat

Dietetycy.org.pl_logo food expert

Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia

Fragmenty

Czarnuszka – czarne ziarna dla sercowców

Przepisy

Jajecznica na oliwie ze szczypiorkiem i czarnuszką

Tarta pełnoziarnista z porami i mozzarellą

Sałatka z marynowanymi burakami, szpinakiem i dorszem

Zupa z zielonych warzyw z bazyliowymi pulpetami