fbpx
porady zdrowa kuchnia

Co przygotować na wigilijny stół – dla początkujących

Jeśli nie masz pomysłu co możesz przygotować na święta koniecznie przeczytaj poniższy artykuł. Podsunę Ci kilka pomysłów dzięki którym  przygotujesz zdrowe posiłki na świąteczny stół.

Świąteczne przygotowania można rozpocząć od upieczenie słodziutkich i aromatycznych pierniczków. W całym domu będzie pięknie pachniało przyprawą korzenną.  Nie zapomnij o takich składnikach jak: cynamon, przyprawa do pierników, miód, kakao,  bardzo drobno zmielone orzechy.

Jeśli chodzi o samą wigilię nie może obyć się bez barszczu czerwonego i zupy grzybowej. Pod żadnym pozorem nie korzystaj z zupek z torebek! Kup suszone grzyby, świeże buraczki i to właśnie z nich postaraj się ugotować te zupy. Użyj sporej ilości przypraw aby podbić smak zupy.  Suszone grzyby najlepiej zrobić samemu!  W okresie jesiennym warto zakupić  lub nazbierać świeże grzyby i ususzyć je w domu! Byłby to idealny dodatek do zupy i pewność, że ma się dobrze grzyby!

Kompot z suszu? Przez wielu bardzo nielubiany!  Ale jak sprawić żeby nawet najmłodsi polubili kompot? Dodaj mniej owoców suszonych a więcej świeżych jabłek. Nie słódź go cukrem tylko miodem! Ponadto dodaj goździki i skórkę pomarańczy. Najlepiej smakuje schłodzony.



Do klusek z makiem, uszek czy pierogów pamiętaj aby użyć mąki dobrej jakości.  Możesz pomieszać mąkę pszenną z mąką razową lub orkiszową.  Znakomita jest również mąka owsiana.  Mąkę owsianą łatwo zrobisz mieląc w blenderze płatki owsiane.

Jak przygotować rybę? Niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii bez karpia. Jeżeli jednak należysz grupy osób, która nie lubi karpia to ten akapit jest dla Ciebie! Równie dobrze możesz przyrządzić inną rybę. Najbardziej preferowany jest łosoś lub pstrąg. Ich przyrządzenie jest naprawdę poste. Aluminiową folię smarujemy masłem i kładziemy rybę skórą do dołu. Następnie bardzo delikatnie solimy, dodajemy plasterki cytryny, natkę pietruszki ewentualnie gałązkę rozmarynu, Wkładamy do piekarnika na 180 °C  i pieczemy przez około 20- 25 min. Wyciągamy i cieszymy się smakiem pysznej i zdrowej ryby!

Oby te kilka rad przydało Ci się w nadchodzących Świętach oraz pomogło w organizacji stołu wigilijnego.

 

Wesołych Świąt !

Victoria Kozaczkiewicz

Jestem krytykiem i dziennikarzem z wykształcenia, z zawodu redaktorem, copywriterem z zamiłowania do słów. Wolne chwile spędzam w kuchni, social mediach i... w terenie. Jeśli nie siedzę przy komputerze, a w domu nie unosi się zapach świeżej zupy i pieczonego kurczaka, z pewnością można znaleźć mnie w lesie przykrytą warstwą liści, bo pasjonuje mnie birdwatching i fotografia przyrodnicza.

Skomentuj

Zostaw komentarz