Koniec lata i początek jesieni to najlepszy czas na pomidory. Dlaczego warto jeść te warzywa? Przede wszystkim są wspaniałym źródłem potasu, który m.in. obniża ciśnieni krwi. Zawierają też wapń, magnez i inne składniki odżywcze, bez których organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować (kliknij, aby dowiedzieć się więcej o właściwościach pomidorów). Warzywa te stosunkowo łatwo jest włączyć do diety. Jak? Co zrobić z pomidorów? Można spożywać je na surowo, w formie dodatku do kanapek lub sałatki. Można również przygotować z nich soki oraz przeciery. Te ostatnie stanowią znakomity dodatek do wielu potraw. Przypominamy najlepsze przepisy na dania z pomidorami w różnej formie i korzystaj z sezonu na te warzywa!
C zrobić z pomidorów? Wypróbuj te przepisy!
Pomidory faszerowane rukolą i twarożkiem
Składniki:
- 100 g sera białego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- po pół łyżeczki posiekanych ziół: szczypiorku, natki, koperku
- kilka liści sałaty
- 10 g rukoli
- 2 pomidory
- 1 łyżka ulubionych kiełków, np. jarmużu
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę (ok. 0,5 cm) i wydrążyć delikatnie środek, wyjmując pestki. Ser wymieszać z przyprawami, ziołami, jogurtem i posiekaną rukolą. Gotowym twarożkiem nafaszerować pomidory. Ułożyć je na sałacie i posypać kiełkami.
Przepis pochodzi z książki Jedz zielone Hanny Stolińskiej
Szakszuka z jarmużem i pomidorami
Składniki
•2 jajka
•1 łyżeczka oliwy z oliwek
•ząbek czosnku
•½ cebuli
•garść jarmużu obranego (bez łodygi)
•1 pomidor
•przyprawy: pieprz, szczypta oregano i chilli
Wykonanie
Zacznij od pomidora. Sparz go gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przetarty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Delikatnie podsmaż. Następnie dodaj pomidory. Dopraw je ziołami, ale nie mieszaj ich zbyt często, aby się nie rozpadły. Dodaj chili, a potem jarmuż. Przemieszaj delikatnie całość. Dodaj jajka. Gotuj przez około 1 minutę nie mieszając jajek. Następnie przykryj pokrywką i odstaw na 3-5 minut. Szakszuka smakuje najlepiej, kiedy żółtka są jedynie delikatnie ścięte 😊
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk
Pomidorowe ciasteczka
Składniki
• 100 g mąki pszennej
• 80 g masła
• 3 łyżki startego parmezanu
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli
• szczypta pieprzu
• szczypta suszonego oregano
Krem
• 500 g sera mozzarella
• 100 ml świeżej śmietanki (lub taka ilość, która wystarczy, aby mozzarella stała się kremowa)
• sól, pieprz
• ocet balsamiczny – do skropienia ciasteczek
Wykonanie
1. Wymieszaj sprawnie wszystkie składniki, uformuj cylinder, zawiń go w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut lub 15 minut w zamrażarce.
2. Krój cylinder na kawałki 1 cm, układaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Ciasteczka powinny być złote na brzegach.
3. Przygotuj krem: mozzarellę, śmietankę, sól, pieprz umieść w kielichu blendera. Zmiksuj na gładką masę.
4. Wyjmij ciasteczka na talerz, na każdym z nich połóż łyżeczkę kremu mozzarella i dodaj na wierzch nieco octu balsamicznego.
Przepis pochodzi z książki Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych Mileny Nosek
Skomentuj