Herbaty towarzyszą większości z nas codziennie jako dodatek do posiłków czy deserów więc warto znać ich właściwości. Na wstępie zaznaczę, że najlepiej wybierać herbaty liściaste. Wtedy mamy pewność, że zachowane są wszystkie cenne właściwości.
Herbata zielona
Właśnie ten gatunek herbaty jest moim ulubionym. Zielona herbata zawiera dużą ilość antyoksydantów i wykazuje działanie antybakteryjne. Pomoże nam podczas bólu głowy czy zaburzeniach trawiennych. Zawiera żelazo, potas, cynk, sód i wapń oraz fluor, która wzmacnia kości i zapobiega próchnicy. Jednak chyba najpopularniejszą cechą tej herbaty jest poprawa metabolizmu, usuwanie toksyn z organizmu, oczyszczanie i zmniejszenie wchłaniania tłuszczów, a co za tym idzie wspomaganie odchudzania. Osoby na diecie redukcyjnej zdecydowanie powinny włączyć zieloną herbatę do swojego menu. Zielona herbata świetnie działa na skórę, opóźnia pojawienie się zmarszczek i przebarwień. Kolejna ciekawa właściwość to zwiększenie zdolności fizycznych i umysłowych przez zmniejszenie uczucia znużenia i senności. Zielona herbata jest stosowana również w profilaktyce chorób układu krążenia, m.in. hamuje wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. Zielona herbata działa moczopędnie, co przyczynia się do zmniejszenia obrzęków, wygładzenia skóry i zmniejszenia cellulitu.
Herbata czerwona
Ten gatunek herbaty ma charakterystyczny ziemisto-korzenny posmak, który nie odpowiada wielu osobom, ale myślę, że właściwości powinny przekonać nas do tej herbaty. Dowiedziałam się, że herbata ta nazywana jest niszczycielem tłuszczu – ma jeszcze większe właściwości odchudzające. Świetnie oczyszcza organizm ze związków toksycznych i poprawia trawienie stymulując pracę jelit. Wypita przed treningiem doda nam energii i zwiększy efektywność ćwiczeń. Podobnie jak zielona herbata, herbata czerwona jest bogata z związki mineralne i mikroelementy fluoru i wapnia. Ma również bardzo dobry wpływ na nasz układ pokarmowy i wątrobę. Poprawia koncentrację i pamięć, a dodatkowo wzmacnia odporność. Warto ją włączyć do diety w okresie jesienno-zimowym.
Herbata biała
Biała herbata wykazuje działania antymutagennne, co oznacza, że utrudnia powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. Są to właściwości podobne do herbaty zielonej, jednak biała działa dużo silniej. Ten gatunek herbaty powinien zagościć na stałe w diecie osób, które są obciążone genetycznie chorobom nowotworowym. Biała herbata nazywana jest „eliksirem młodości”. Działa przeciwzmarszczkowo, nawilża skórę oraz wyraźnie wygładza. Podobnie jak poprzedniczka, biała herbata pomaga obniżać cholesterol. Również pomoże nam wyciszyć się po ciężkim dniu, ponieważ działa przeciwstresowo.
Herbata czarna
Ten gatunek herbaty jest chyba najbardziej znany w Polsce. Często sięgamy po nią do śniadania czy obiadu i to dobry krok, ponieważ czarna herbata ułatwia trawienie posiłków. Regularne picie czarnej herbaty reguluje poziom glukozy we krwi, oczywiście, gdy nie dodamy do niej cukru 🙂 Korzystnie wpływa również na pracę serca oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Kofeina, która jest zawarta w czarnej herbacie poprawia pamięć i jakość pracy umysłowej. Czarna herbata jest świetna również do stosowania zewnętrznego – wacikiem nasączonym przestudzonym naparem z czarnej herbaty możemy przemywać zmęczone powieki, czy przebarwienia skórne. Czarna herbata zapobiega również infekcjom jamy ustnej oraz eliminuje nieświeży oddech.
Pamiętajmy, że nasz organizm odczuje dobroczynne właściwości herbat tylko wtedy, gdy będziemy regularni i systematyczni. Nie oczekujmy, że po trzech filiżankach zielonej herbaty nasza skóra będzie gładsza, a cellulit się zmniejszy 🙂 Ważne jest też zapoznanie się w czasem parzenia i temperaturą wody, którą zalejemy herbatę. Wszystkie te informację znajdują się na opakowaniu. Bardzo istotna jest też jakość herbat, muszą być koniecznie liściaste! 🙂 Herbaty w torebkach są najwygodniejsze, ale niestety bardzo słabe jakościowo.
Mnie najbardziej przypadła do gustu zielona herbata. A jaka jest Wasza ulubiona?
Do następnego wpisu! 🙂
Skomentuj