Składniki
2 średnie cukinie
1 duża cebula
szklanka zielonej soczewicy *
kilka suszonych pomidorów
sól
pieprz
pasta tahini
curry
czosnek
olej (u mnie ryżowy)
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotuję, ale nie do miękkości.
Cebulę podsmażam, aż stanie się szklista. Dodaję do niej pomidora pokrojonego w kawałki i smażę przez chwilę, stale mieszając.
Dodaję ugotowaną soczewicę, przyprawiam curry solą i pieprzem.
Cukinie kroję na pół i usuwam środek. Faszeruję nadzieniem.
Piekę przez 20–25 min w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
Pod koniec pieczenia polewam sosem przygotowanym z pasty tahini zmiksowanej ze środkami cukinii i jednym ząbkiem czosnku oraz przyprawionej solą. Zwiększam ogrzewanie górne do 250 stopni i piekę do zrumienienia góry.
*Można wybrać dowolny kolor. Czerwona soczewica jest najmniej czasochłonna w przygotowaniu. Bardzo szybko się gotuje, łatwo ją więc rozgotować. Zielona będzie się odrobinę dłużej gotować. Jeśli chcemy, żeby była miękka, gotujemy ją około 40 min. Dobrze jest ją namoczyć około 30 min przed gotowaniem. Soczewica chętnie chłonie wodę, więc trzeba jej nalać dwukrotnie więcej niż jest soczewicy.
Skomentuj