Masz ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie obawiasz się spożycia cukru? Szukasz pomysł na smaczny i zdrowy deser? Sprawdź przepis na cukiniowo-marchewkowe ciasto czekoladowe. Cukinia i marchewka to świetne składniki, które warto wykorzystywać w kuchni, także w przygotowaniu deseru!
Przepis na ciasto cukiniowo-marchewkowe
Składniki
(foremka o średnicy 21 cm)
• 400 g cukinii,
• 100 g marchewki,
• 2 jajka,
• 70 g mąki kokosowej,
• 40 g naturalnego kakao,
• 80 g erytrytolu,
• 20 g oleju rzepakowego,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• szczypta soli.
Sposób przygotowania
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Piec w 180 st. C przez około 40 minut.
Przepis na ciasto cukiniowo-marchewkowe pochodzi z książki Ach, ten cukier. Odżywianie w cukrzycy, insuliooporności i otyłości Anny Reguły.
Lub pakiet książek Anny Reguły zawierający dwie pozycje: Ach, ten cukier oraz Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości
Skomentuj