Na przełomie października i listopada rozpocznie się sezon na cykorię. Roślina ta, choć powszechnie dostępna, jest stosunkowo rzadko wykorzystywana w kuchni. Szkoda, gdyż cykoria jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jeśli chcecie jej spróbować, sprawdźcie naszą propozycję. Przepis na cykorię z mozzarellą nie należy do bardzo skomplikowanych, a może odmienić wasze postrzeganie tej rośliny.
Przepis na cykorię z mozzarellą
Składniki
• Cykoria 4 szt.
• Sok z cytryny 2 łyżki
• Oliwa 1 łyżka
• Mozzarella lekka 125 g
• Orzechy laskowe z grubsza posiekane 2 łyżki
• Curry 1 czubata łyżeczka
• Natka posiekana 2 łyżeczki
• Kiełki buraka 1-2 łyżki
Wykonanie
1. Cykorię przetnij wzdłuż na pół. Skrop sokiem z cytryny. Ułóż w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym
oliwą. Mozzarellę odsącz z zalewy, potnij na plastry.
2. Na cykorii rozłóż ser, oprósz curry i orzechami. Piecz przez 20 minut w temp. 180°C.
3. Przed podaniem posyp kiełkami i natką.
Dodaj: pestki dyni lub słonecznika
Zamień: kiełki buraka na inne ulubione
Przepis na cykorię pochodzi z książki BEAUTY COOK BOOK. Jak jeść świadomie i wyglądać bosko
Premiera: listopad 2022
Skomentuj