Składniki:
- komosa ryżowa – 1/3 szklanki
- ciecierzyca konserwowa – 1 puszka
- dynia hokkaido – 200 g
- jarmuż – 100 g
- pomidory z puszki – 200 g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- imbir tarty – 1 łyżka
- mleczko kokosowe – 400 ml
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- cynamon – 1/3 łyżeczki
- kurkuma – 1 łyżeczka
- pasta curry czerwona – 40 g
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Krok 1: Komosę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. dynię obierz, pokrój i skrop olejem.
Krok 2: Blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż dynię i piecz przez około 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Krok 3: Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, następnie dodaj przyprawy, pastę curry pomidory, czosnek, imbir i duś około 10 minut.
Krok 4: Na patelnię wrzuć cieciorkę, jarmuż, wlej mleczko kokosowe i duś przez około 5 minut, pod koniec dodaj dynię i wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerz i podawaj z komosą.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna
Skomentuj