Przeczesując półki w dziale ze zdrową żywnością na pewno napotkaliście woreczki z małymi, karminowymi, podłużnymi owocami o egzotycznie brzmiącej nazwie jagody goji. Czym są, skąd pochodzą i, co najważniejsze, jakie mają pozytywne właściwości dla naszego zdrowia? Przekonajmy się…
Ten ostatnio niezwykle popularny superfood pochodzi z dalekiego wschodu i był stosowany w medycynie chińskiej od ponad dwóch i pół tysiąca lat. Czerwone jagody są owocami kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum L.). Warto tutaj nadmienić, że nieodmienna nazwa ‘goji’ odnosi się do samych owoców i stanowi ich ogólnie przyjętą nazwę handlową.
W niepozornych jagódkach zdaje się drzemać ogromna moc. Nasi azjatyccy przyjaciele stosują je na szereg różnorodnych schorzeń: od chorób serca i obniżenia poziomu cukru we krwi począwszy, na walce z cholesterolem i reumatyzmem skończywszy. Systematyczne spożywanie goji korzystnie wpłynie na naszą odporność, a także poprawia zdolność widzenia (co zostało niedawno udowodnione naukowo). Pokochają je szczególnie kobiety ze względu na właściwości przeciwstarzeniowe i przynoszące ulgę w bólach miesiączkowych. Czerwone diamenty są również naszym sprzymierzeńcem w walce o dobry stan kości i stawów.
Najlepszą prasę tym małym gwiazdom z Dalekiego Wschodu przyniosły jednak doniesienia o właściwościach antynowotworowych. Wszystko za sprawą zawartego w nich Lycium Barbarum Polysaccharides, a więc LBP, czyli bioaktywnego kompleksu polisacharydowego. Wspomaga on odporność, ma właściwości antyoksydacyjne, ale nade wszystko ceniony jest za działanie przeciwrakowe. Nowotwory szczególnie podatne na jego zabójcze działanie to: rak płuc, żołądka, okrężnicy, gruczołu krokowego oraz piersi.
Zatem, podczas następnych odwiedzin w sklepie ze zdrową żywnością, zapytaj o jagody goji. Kto wie, może okażą się one odpowiedzią na twoje problemy zdrowotne.
Skomentuj