fbpx
porady zdrowa kuchnia

Dlaczego warto czytać etykiety?

Jesteś na zakupach, czym się kierujesz wkładając poszczególne produkty do koszyka?



Ceną? Reklamą? Upodobaniami? A może designerskim opakowaniem?

Jeszcze nie tak dawno nikomu nie przyszłoby do głowy, aby czytać etykiety. Mięso było mięsem, sok sokiem, jogurt jogurtem, a przeciery dla dzieci przecierami…

Niestety w czasach, w których przyszło nam żyć, trudno dociec patrząc na etykietę, co jest czym, które „E” jest szkodliwe, a które nie i czy tłuszcz palmowy jest zły? W końcu naturalny, bo palmowy:)…

 

Producenci kuszą sloganami i atrakcyjnymi etykietami, ale nie zawsze to, co jest w środku jest wartościowe. Zauważyłam nawet, że im prostsze opakowanie, tym zdrowszy produkt w środku. Jak to się mówi: nie oceniaj nikogo, po tym jak wygląda, tylko po tym, co ma w środku. Zasada ta idealnie sprawdza się podczas zakupów:).

Co powinno znaleźć się na etykiecie?

  1. Nazwa produktu.
  2. Dane identyfikujące producenta lub importera oraz jego adres.
  3. Skład. Jest to spis wszystkich surowców, które zostały użyte w procesie produkcji. Jako pierwszy będzie wymieniony składnik znajdujący się w produkcie w największej ilości. Składniki zawarte w produkcie podane są w kolejności od największej do najmniejszej. Jeżeli na pierwszych miejscach widnieją cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, tłuszcz roślinny, skrobia modyfikowana to jest to produkt, który powinien wylądować w koszu, a nie w Twoim żołądku.Im krótszy skład, tym lepszy produkt. Idealny i wymarzony produkt powinien w swoim składzie zawierać do 5 składników.


  4. Kod kreskowy.
  5. Partia produkcyjna. Najczęściej podawane w formie kodu kreskowego nadanego przez producenta, oznaczenie partii produkcyjnej umożliwia identyfikację danego produktu spożywczego. Pierwsze cyfry określają kraj pochodzenia producenta lub dystrybutora. Kod Polski – 590.
  6. Termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości. Oznaczają one datę, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje pełne właściwości; poprzedzona określeniami:
  • najlepiej spożyć przed: dzień, miesiąc, rok – w odniesieniu do produktów o trwałości nie przekraczającej 3 miesięcy,
  • najlepiej spożyć przed końcem: miesiąc, rok –  dla produktów o trwałości od 3 do 18 miesięcy,
  •  najlepiej spożyć przed końcem: rok – dla produktów, o trwałości przekraczającej 18 miesięcy.

7. Zawartość netto lub liczba sztuk. Informuje, ile waży produkt bez opakowania.

  1. Sposób przygotowania lub stosowania. Informacja w formie opisowej lub obrazkowej na temat postępowania z produktem do spożycia.
  2. Warunki przechowywania produktu. Określają prawidłowe warunki przechowywania żywności, gwarantujące zachowanie smaku, wyglądu, wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych; produkt spożywczy powinien być przechowywany zgodnie z zaleceniem producenta, podanym na etykiecie.
  3. Informacja o wartości odżywczej. Podaje wartość energetyczną i składniki odżywcze produktu żywnościowego (np. białko, tłuszcz, błonnik, sód, witaminy i składniki mineralne).
  4. Informacja żywieniowa i zdrowotna. Przykładami oświadczeń żywieniowych są: „źródło…”, „bez zawartości…”, „wysoka zawartość…”, „niska zawartość…”, „zmniejszona zawartość…” w odniesieniu do ilości kalorii lub poszczególnych składników.

 


Nie kupuj produktów, które zawierają w składzie:

Olej palmowy, a szczególnie utwardzony olej palmowy – co prawda jest to tłuszcz roślinny lecz szczególnie niezdrowy.

Tłuszcze trans.

Cukier w dużej ilości, występuje również pod innymi nazwami: syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, cukier trzcinowy, sacharoza, glukoza, cukier inwertowany, dekstryna, dekstroza, słód. Zacukrzenie produktu rozpatrujemy pod kątem tego, ile gramów cukru znajduje się w 100g produktu (g cukru/100g).

Wyróżniamy trzy stopnie:

wysoki – od 10 g i więcej

średni – od 2 g do 10 g

niski – do 2 g

Oczywiście nas interesują produkty o niskim stopniu zacukrzenia.

Niektóre symbole E. Te symbole oznaczają substancje dodatkowe dodane do produktu. Z trzycyfrowej liczby można wyczytać, do jakiej grupy się zaliczają:

barwniki (E 100-199),

substancje konserwujące (E 200-299),

przeciwutleniacze i synergenty (E 300-399),

stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające (E 400-499),

spulchniacze (E 500-599),

wzmacniacze smaku i zapachu (E 600-699).

Większość z nich niekorzystnie wpływa na nasz organizm i należy ich unikać!

Uwaga na sól! Produkty, które w 100g zawierają 1g soli (0,4g sodu) lub więcej to produkty niezdrowe!

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz