fbpx
diety

Dieta anty-smogowa. 15 najlepszych pokarmów dla zdrowych płuc

Food for lung health. Cherry tomatoes, peppers, broccoli, cauliflower, nuts, garlic, apple cranberry Isolate on a white background



Czy wiesz, że według WHO zaburzenia układu oddechowego pochłaniają około 3 milionów istnień ludzkich rocznie? Toksyczne powietrze i niezdrowy styl życia wpływają na płuca, co prowadzi do trudności w oddychaniu i różnych chorób układu oddechowego. Tak więc musisz być w ciągłym stanie gotowości i dbać o płuca, spożywając zdrowe jedzenie i prowadząc zdrowy tryb życia. Takie postępowanie obniży koszty leków i leczenia w przyszłości. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o 15 najlepszych pokarmach dla zdrowych płuc i układu oddechowego.

15 najlepszych pokarmów dla zdrowych płuc

1. Czosnek

Allicyna jest głównym fitoskładnikiem obecnym w czosnku, który jest odpowiedzialny za jego liczne korzyści zdrowotne. Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe i obniżające ciśnienie krwi. Chińscy naukowcy odkryli, że spożywanie czosnku miało pozytywny wpływ na pacjentów z zaburzeniami pracy płuc i rakiem tego narządu.

Spożywaj 2-3 ząbki czosnku dziennie w curry, sałatkach i sosach sałatkowych, aby chronić płuca przed infekcjami i innymi chorobami.

2. Szpinak

Szpinak i inne ciemnozielone warzywa, takie jak jarmuż, boćwina, szpinak rukolowy i rzodkiewka są pełne witamin i minerałów. Naukowcy odkryli, że szpinak zawiera fitochemikalia, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym, zmniejszają stany zapalne i zwalczają raka.

Spożywanie przynajmniej szklanki szpinaku każdego dnia pomoże zwiększyć odporność i utrzymać płuca w dobrej formie.

3. Jabłka

Jabłka są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitochemikaliów (takich jak katechiny, kwas chlorogenowy i floridzin), które pomagają zmniejszyć ryzyko astmy, raka, stanów zapalnych i chorób układu krążenia.

Codziennie spożywaj jabłko po śniadaniu lub jako przekąskę, aby utrzymać płuca w dobrym zdrowiu.



4. Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, karp i halibut, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA. Są one znane jako wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ zawierają więcej niż jedno podwójne wiązanie w swojej strukturze chemicznej. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i ochronne dla serca.

Spożywanie tłustych ryb lub suplementów oleju z ryb może pomóc utrzymać ogólny stan zdrowia pod kontrolą. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, aby poznać dokładną dawkę suplementów oleju z ryb odpowiednią dla Ciebie.

5. Imbir

Imbir jest jednym z zaufanych, domowych środków do leczenia przeziębienia i bólu gardła. Naukowcy odkryli, że zawiera on bioaktywny związek, gingerol. I to właśnie ten związek jest odpowiedzialny za ostry smak imbiru. Gingerol pomaga również zapobiegać astmie, przeziębieniu, migrenom i nadciśnieniu.

Najlepszym sposobem na przyjęcie odpowiedniej dawki imbiru jest zmiażdżenie ok. 2-3 centymetrowego kawałka korzenia imbiru i dodanie go do porannej wody lub soku.

6. Jagody

Jagody, takie jak truskawki, maliny, żurawina, jeżyna i jagoda, zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy, garbniki, kwas askorbinowy i inne korzystne fitochemikalia. Pomagają one zmniejszyć stan zapalny, zwiększyć odporność, chronić serce i zwalczać różne rodzaje nowotworów.

Jedz jagody w koktajlach, dodaj je do owsianek i płatków śniadaniowych lub miej je ze sobą jako przekąskę.

7. Morela

Słodkie morele to nie tylko smaczne, ale także silne owoce ochraniające płuca. Naukowcy odkryli, że morele są doskonałym źródłem witaminy C, witaminy E, beta-karotenu i likopenu. Wszystkie te związki są przeciwutleniaczami, które pomagają w usuwaniu szkodliwych wolnych rodników. Morele mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Dodaj je do sałatek, koktajli lub płatków śniadaniowych lub zjedz kilka jako przekąskę.



8. Brokuły

Brokuł to król wszystkich leczonych pokarmów. Naukowcy odkryli, że brokuły są dobrym źródłem sulforafanu, który ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe. Stwierdzono również, że zapobiega nowotworom płuc, żołądka i piersi.

W 12-tygodniowym badaniu klinicznym przeprowadzonym w prowincji Jiangsu przez Bloomberg School of Public Health na Johns Hopkins University stwierdzono, że ludzie, którzy jedli brokuły, wydalali toksyny związane z zanieczyszczeniem ozonem i pyłami. Wydalanie to wynika z obecności sulforafanu, związku przeciwrakotwórczego zawartego w brokułach.

Aby dojść do tego wniosku, badacze podali uczestnikom napój zawierający wodę, sok z limonki, ananas i proszek z brokułów. Grupa kontrolna spożywała ten sam napój, ale bez proszku z kiełków brokułów. Uczestnicy, którzy wypili napój zawierający brokuły, wydalali wyższe poziomy substancji rakotwórczej znanej jako benzen i drażniącego płuca znanego jako akroleina.

Oprócz jedzenia brokułów inne warzywa krzyżowe zmniejszają ryzyko chorób zwyrodnieniowych, szczególnie nowotworów.

Spożywaj pół szklanki blanszowanych lub grillowanych brokułów co drugi dzień, aby poprawić ogólny stan zdrowia.

9. Grejpfrut

Grejpfrut znany jest z magicznych właściwości zwiększających utratę masy ciała i licznych korzyści zdrowotnych. Ten niskokaloryczny owoc jest dobrym źródłem witaminy C, witaminy B6, tiaminy, kwasu foliowego i magnezu. Zawiera także bioaktywny flawon, naringeninę, która ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Spożywanie co najmniej połowy grejpfruta podczas śniadania może pomóc wypłukać toksyny z organizmu i zmniejszyć stan zapalny w układzie oddechowym. Jednak w niektórych przypadkach cytrusy mogą pogorszyć sytuację. Dlatego przed skonsumowaniem jakiegokolwiek owocu cytrusowego należy skonsultować się z lekarzem w celu sprawdzenia czy nie zaszkodzi on leczeniu przeziębienia lub innych chorób płuc.

10. Kurkuma

Kurkuma, złota przyprawa, była używana od wieków, aby złagodzić różne problemy zdrowotne. Kurkumina, główny składnik aktywny, odpowiada za wszystkie dobroczynne właściwości kurkumy. Jest przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym. Te właściwości sprawiają, że kurkuma jest idealna do przeciwdziałania zaburzeniom zapalnym, nowotworom i otyłości.

Dodaj sproszkowanej kurkumy do koktajli, soków, sosów do sałatek i curry.

11. Fasola, nasiona i orzechy

Fasola, nasiona i orzechy mają ze sobą dwie wspólne cechy: po pierwsze są świetnym źródłem białka, po drugie mają właściwości przeciwzapalne. Tak więc, spożywając je, będziesz w stanie zmniejszyć stan zapalny, cholesterol i ciśnienie krwi oraz kontrolować otyłość brzuszną.

Codziennie staraj się spożywać około pół szklanki fasoli i garść orzechów lub nasion.

12. Awokado

Awokado jest bogate w witaminy E, K, B6, ryboflawinę, kwas pantotenowy i niacynę i zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Witaminy te mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Co więcej naukowcy odkryli, że spożywanie awokado może pomóc łagodzić zapalenie stawów.

Grupa badawcza ds. środowiska w King’s College w Londynie przeprowadziła badanie, aby dowiedzieć się, czy witamina E może zmniejszyć wpływ zanieczyszczenia powietrza na płuca. W badaniu zauważono obniżony poziom witaminy E u osób cierpiących na choroby płuc, takie jak astma, co skłoniło naukowców do wniosku, że spożywanie pokarmów, takich jak awokado i szpinak, zarówno o wysokiej zawartości witaminy E, może pomóc w przeciwdziałaniu skutkom niektórych rodzajów zanieczyszczenia cząsteczkowego .

Codziennie lub co drugi dzień spożywaj pół awokado, aby zachować zdrowie.

13. Drób

Kurczak i indyk to najczęściej spożywany drób i świetne źródła chudego białka. Naukowcy odkryli, że dieta bogata w drób może zmniejszyć ryzyko raka płuc o 10%. Upewnij się, że spożywasz drób bez hormonów, aby uzyskać najlepsze korzyści zdrowotne. Kupuj ze sprawdzonych źródeł.

Na lunch lub kolację spożywaj pieczony, gotowany lub grillowany drób. Unikaj smażonego.



14. Czerwona papryka i pomidory

Czerwona papryka i pomidory są doskonałym źródłem likopenu, witaminy C i beta-karotenu. Są to przeciwutleniacze i pomagają zneutralizować wolne rodniki tlenowe. W rezultacie twoje płuca i wszystkie inne ważne organy są chronione i wolne od chorób i zaburzeń.

Jedz surowe, smażone, grillowane lub blanszowane czerwone papryki i pomidory w sałatkach, kanapkach lub z ulubionymi kaszami.

15. Papryka Chili

Papryczki chili są ostre i nadają charakteru potrawom. Naukowcy ujawnili, że kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostrość papryczek chili i dobroć, którą mają do zaoferowania. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Codzienne spożywanie chili pomoże utrzymać zdrowie na optymalnym poziomie. Dodawaj kilka płatków do obiadu lub kolacji.

Wymienione produkty są naprawdę łatwe do zdobycia w pobliskim sklepie lub na targu. Wszystko, co musisz zrobić, to zaplanować zakupy, zebrać wszystkie składniki i przechowywać je w lodówce.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

4 komentarze

Zostaw komentarz