Dieta kopenhaska należy do jednego z najbardziej rygorystycznych sposobów odżywania. Jest to dieta odchudzająca, w której należy ściśle przestrzegać z góry narzuconego jadłospisu dokładnie przez 13 dni. Każde odstępstwo od planu wymusza ponowne rozpoczęcie diety. Zwolennicy tej metody odchudzania wskazują na szybkie i spektakularne efekty. Ale czy jest to dieta dla każdego? I czy na pewno jest tak skuteczna?
Założenia diety kopenhaskiej
W diecie kopenhaskiej nie ma miejsca dla indywidualnych preferencji kulinarnych. Jadłospis jest z góry ustalony i rozpisany na dokładnie 13 dni. Każde odstępstwo skutkuje przerwaniem diety i koniecznością rozpoczęcia jej na nowo.
W diecie kopenhaskiej kategorycznie zakazane są słodycze, alkohol oraz produkty zbożowe. Jadłospis bazuje głównie na warzywach i wybranych, mało słodkich owocach. Można w tym miejscu zapytać: co w tym złego i dlaczego dieta kopenhaska budzi takie kontrowersje? Otóż problemem jest ekstremalnie niska kaloryczność posiłków. Osoby, które podejmą się tego sposobu odżywiania będą spożywać dziennie od 500 – 800 kcal. Dieta ta jest zatem w gruncie rzeczy głodówką, która na dłuższą metę nie przyniesie pożądanych efektów.
Dieta kopenhaska – jadłospis
W diecie kopenhaskiej śniadanie należy zjeść między 8:00 a 9:00, obiad między 12:00 a 14:00, natomiast kolację między 17:00 a 18:00. Jadłospis dokładnie określa, co powinno się zjeść w ramach danego posiłku (przy czym drugi tydzień diety powiela pierwszy). Poniżej zamieszczamy rozpiskę żywieniową:
Dzień diety | śniadanie | obiad | kolacja |
1. i 8. | czarna kawa z kostką cukru | 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor | befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny |
2. i 9. | czarna kawa z kostką cukru | befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, surowy owoc | plaster chudej wędliny, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego |
3. i 10. | czarna kawa z kostką cukru,
grzanka |
szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, surowy mały owoc | 2 jajka na twardo, plaster chudej wędliny, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny |
4. i 11. | czarna kawa z kostką cukru | jajko na twardo, tarta marchewka, mały twarożek lub serek wiejski | pół szklanki kompotu owocowego bez cukru, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego |
5. i 12. | 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny | chuda gotowana lub smażona bez tłuszczu ryba z dodatkiem soku z cytryny | befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów |
6. i 13. | czarna kawa z kostką cukru,
grzanka |
gotowana lub duszona pierś z kurczaka, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny | 2 jajka na twardo, duża marchew |
7. | herbata bez cukru
(najlepiej zielona) |
pierś kurczaka grillowana lub z piekarnika, świeży owoc | nic |
Czy warto stosować dietę kopenhaską?
Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna: NIE. Dieta ta ma kilka zasadniczych wad i wątpliwe zalety.
- Zbyt mała kaloryczność posiłków; tak niskie spożycie kalorii powoduje złe samopoczucie i może wręcz uniemożliwić wykonywanie codziennych obowiązków.
- Nie uwzględnia indywidualnych potrzeb i preferencji; każdy z nas jest inny i preferuje inne produkty spożywcze. Z góry ustalony jadłospis nie sprzyja wytrwaniu w diecie.
- Niemal gwarantuje efekt jo-jo; tak niskie spożycie kalorii powoduje zwolnienie metabolizmu. Poza tym głodówka może przyczynić się do napadu wilczego głodu;
- Trudno w niej wytrwać; tak jak w przypadku innych rygorystycznych diet, tak i tu szybko można się zniechęcić;
- Nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych; założeniem diety jest szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, nie zaś wyrobienie sobie trwałych nawyków, które dadzą długofalowe efekty.
Dieta kopenhaska jest skuteczna tylko na krótką metę. W istocie, pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy, jednak efekt ten jest krótkotrwały. Dodatkowo diety tej absolutnie nie mogą się podejmować osoby mające jakiekolwiek problemy zdrowotne, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Skomentuj