fbpx
diety dolegliwości

Dieta na dnę moczanową: co jeść, a czego unikać?

dieta na dnę moczanową



Dna moczanowa jest rodzajem zapalenia stawów. Powoduje ją nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Objawia się przede wszystkim bólem i obrzękiem stawów. Wsparciem w leczeniu konwencjonalnymi środkami może być odpowiednia dobrana dieta. Co jeść, a czego unikać? Sprawdźcie jak powinna wyglądać dieta na dnę moczanową.

Czego unikać?

Podstawową kwestią w diecie na dnę moczanową jest wyeliminowanie produktów zawierających puryny. Są to bowiem związki, które spożywane wraz z jedzeniem przekształcają się w organizmie w kwas moczowy. Do produktów zawierających dużą ilość puryny zaliczamy niektóre rodzaje mięsa i tłusty nabiał, dlatego też dobrym rozwiązaniem w tym przypadku może okazać się dieta wegańska.

Do produktów przeciwwskazanych przy dnie moczanowej zaliczamy:

  • mięsa: wołowina, wieprzowina, kurczak,
  • podroby, np. wątróbka,
  • niektóre rodzaje ryb: sardynki, śledzie, szproty,
  • tłuszcze zwierzęce,
  • tłusty nabiał, np. śmietana, tłusty nabiał,
  • grzyby,
  • kakao, czekoladę,
  • alkohol.



Co jeść przy dnie moczanowej?

Jak już wcześniej wspomniano, podstawą diety na dnę moczanową jest wyeliminowanie produktów zawierających puryny. Dietę należy również odpowiednio zbilansować, tak aby zachować prawidłową masę ciała. Nadwaga obciąża bowiem stawy. Spożywanie produktów wysokoprzetworzonych może także zaostrzyć stan zapalny w organizmie.

Spośród produktów zalecanych przy dnie moczanowej, wymienić można:

  • owoce i warzywa (oprócz tych zawierających dużą ilość puryny, czyli np. warzywa strączkowe, dojrzałe banany, melony, suszone owoce),
  • chudy nabiał, np. chudy twaróg, mleko, kefir,
  • chude ryby, np. dorsz, sandacz, mintaj,
  • tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek, olej roślinny,
  • dżemy i konfitury,
  • produkty zbożowe.



Czynniki zaostrzające objawy

Pamiętaj, że czynniki ryzyka dny moczanowej są w dużej mierze związane z dietą i trybem życia. Masz więc przynajmniej częściowo wpływ na przebieg choroby, a także na to, czy w ogóle zachorujesz. Do czynników ryzyka zliczyć możemy:

  • stres,
  • nadmierną podaż pokarmów o dużej zawartości puryn,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • bardzo duży wysiłek fizyczny (aktywność fizyczna jest ważna, ale nie można przesadzać!),
  • wychłodzenie organizmu,
  • zbyt restrykcyjna dieta (za mała podaż kalorii).

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat diet w chorobach stawów, sięgnij po książkę S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz