Marynowanie, kiszenie i piklowanie to starożytne techniki konserwowania żywności. Ludzie robią fermentowane przetwory z prawie każdego jedzenia, ale dla wielu synonimem kiszonki są właśnie ogórki, których pełno w kuchniach wielu gospodyń o tej porze roku.
Warzywa konserwuje się np. w fermentowanej solance zawierającej korzystne bakterie, co oznacza, że mogą być dobrym dodatkiem do zdrowej diety.
Fermentowane pikle oferują więcej korzyści zdrowotnych niż inne pikle. Jednak nawet niesfermentowane pikle są bogate w witaminy, takie jak witamina K i witamina A.
Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o ich korzyściach zdrowotnych, a także o tym, jak zrobić je w domu.
Czy pikle i kiszonki są dla Ciebie dobre?
Marynaty są beztłuszczowe i mają mało kalorii, za to są ubogie w większość istotnych składników odżywczych, z wyjątkiem sodu.
Większość pikli ma dużo sodu, dlatego ważne jest ich świadome spożywanie, szczególnie gdy masz problemy z nadciśnieniem.
Główną zaletą pikli jest to, że zawierają pożyteczne bakterie. Ludzie używają solanki do robienia marynat. Solanka to woda zmieszana z solą lub kwasem, takim jak ocet.
Fermentowana solanka zawiera dobre bakterie, które mogą poprawić zdrowie, ale tylko niektóre solanki przechodzą proces fermentacji.
Fermentowane pikle działają jak probiotyki, chroniąc mikrobiom organizmu i wspierając wzrost zdrowych bakterii w jelitach.
Jelita zawierają miliony bakterii, które pomagają ciału trawić i wchłaniać żywność. Bakterie te mogą zapobiegać infekcjom drożdżakowym, pomagać w biegunce i zaparciach oraz potencjalnie pomagać w leczeniu przewlekłych problemów zdrowotnych przewodu pokarmowego, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna.
Fermentowane pikle są bogate w probiotyki, więc mogą pomóc poprawić trawienie i zapobiec drobnym problemom żołądkowym.
Niektóre badania sugerują, że probiotyki mogą oferować inne korzyści zdrowotne, w tym:
- zmniejszanie objawów depresji i lęku
- leczenie ubytków i zapalenia dziąseł
- zarządzanie cukrzycą
- zapobieganie lub leczenie alergii
- zmniejszenie infekcji dróg moczowych
- obniżając ryzyko niektórych nowotworów, takich jak rak jelita grubego
Badania nad tymi korzyściami są wciąż na wczesnym etapie. Naukowcy muszą przeprowadzić więcej, większych prób, zanim będzie można mieć pewność co do długoterminowego wpływu probiotyków na zdrowie.
Korzyści kiszonek
Oprócz właściwości probiotycznych, pikle mogą oferować też inne korzyści zdrowotne:
Przywracanie równowagi elektrolitowej
Elektrolity to sole, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. W sytuacji odwodnienia mamy do czynienia właśnie z zaburzeniem gospodarki elektrolitowej.
Pikle są bogate w sód, a zatem są również bogate w elektrolity. Teoretycznie sugeruje to, że sok z kiszonek może stanowić opcję przywracania elektrolitów osobom, które mają gorączkę, wymiotują lub są odwodnione ze względu na upał.
Niektórzy sportowcy polecają sok z kiszonek, jako środek zdolny szybko przywrócić utracone elektrolity po treningu. Nie ma dowodów na to, że może to lepiej przywracać elektrolity niż napoje elektrolitowe. Jednak dla kogoś, kto lubi sok z kiszonek, niewielka ilość może być smaczną alternatywą.
Leczenie skurczów mięśni
Starsze badania z 2010 r. sugerują, że pikle mogą pomóc przy skurczach mięśni.
Naukowcy raz dziennie wywołali skurcze mięśni u dobrze nawodnionych mężczyzn. Odkryli, że uczestnicy, którzy pili sok z kiszonek, szybko uzyskali ulgę od dolegliwości.
Woda dejonizowana nie oferowała takich samych korzyści, co oznacza, że same elektrolity i stan nawodnienia nie wyjaśniły wyniku. Sugeruje to, że coś innego w piklach może pomóc w skurczach mięśni, co nie ma związku z zawartością wody lub elektrolitów.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi
Marynaty, które używają solanki na bazie octu mogą pomóc kontrolować poziom glukozy we krwi. Stabilny poziom glukozy we krwi może pomóc uniknąć uczucia intensywnego głodu. Zapobieganie skokom poziomu glukozy we krwi ma również kluczowe znaczenie dla zdrowia osób chorych na cukrzycę.
Małe badanie z 2013 r. objęło 14 zdrowych osób dorosłych zagrożonych cukrzycą typu 2. Uczestnicy, którzy spożywali ocet podczas posiłku, mieli niższy poziom glukozy na czczo niż ci, którzy tego nie robili.
Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia zakresu korzyści i najbezpieczniejszej ilości octu do spożycia. Jednak ludzie, którzy są zainteresowani stosunkowo łatwym sposobem kontrolowania poziomu cukru we krwi, mogą rozważyć spożywanie pikli lub innych posiłków bogatych w ocet podczas posiłków.
Dostarczanie przeciwutleniaczy
Podobnie jak wszystkie owoce i warzywa, pikle zawierają przeciwutleniacze. Badania wykazały, że przeciwutleniacze mogą przeciwdziałać działaniu wolnych rodników.
Wolne rodniki to substancje chemiczne w organizmie, które mogą odgrywać rolę w rozwoju wielu różnych problemów zdrowotnych. Problemy te obejmują raka, stany zapalne, choroby serca i różne choroby przewlekłe. Wolne rodniki mogą również przyczyniać się do przyspieszonego starzenia się.
Liczne badania powiązały przeciwutleniacze z lepszym zdrowiem. Na przykład w przeglądzie Cochrane z 2017 r. stwierdzono, że suplementy przeciwutleniające mogą spowalniać związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, które jest główną przyczyną ślepoty.
Czytanie etykiet
Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z pikli, ważne jest, aby wiedzieć, co w nich jest. Uważnie przeczytaj etykiety wartości odżywczej, zadając następujące pytania:
Czy zaszedł tutaj proces fermentacji? Tylko fermentowane pikle oferują korzyści probiotyczne, takie jak zmniejszone ryzyko infekcji drożdżakowych i lepsze zdrowie jelit.
Czy pikle zawierają ocet? Ocet może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi.
Jaka jest zawartość sodu w tych piklach? Żywność o niższej zawartości sodu jest lepszym wyborem dla prawie wszystkich. Niższa zawartość sodu oznacza również, że bezpieczniej możesz zjeść więcej pikli.
Skomentuj