A przecież pyszne krakersy można zrobić samemu, w dodatku szybko i łatwo, a składniki potrzebne do ich przygotowania z pewnością znajdą się w każdym domu, w końcu to woda i mąka:). Co więcej, krakersy z mojego przepisu smakiem i chrupkością przebijają te sklepowe.
Domowe krakersy wspaniale uzupełnić hummusem, czy warzywna pastą. Krakersy najlepiej przechowywać w szczelnym pudełku, aczkolwiek wątpię, że zajdzie taka potrzeba:).
Składniki:
190 g mąki orkiszowej (może być pszenna, ryżowa, owsiana)
90 ml wody
2 łyżki oleju
3 łyżki sezamu/maku
1 łyżeczka ksylitolu/cukru/erytrytolu
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki pieprzu
Szczypta chilli
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki mieszamy razem, dodajemy wodę i olej i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 15 minut. Wałkujemy bardzo cienko, kroimy na kwadraty/trójkąty-wg upodobań. Pieczemy w nagrzanym do 190’C piekarniku około 15-17 minut.
Skomentuj