fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Dyniowe burgery – bez mięsa!



Składniki:

Wegańskie kotleciki dyniowe:

  • 1 łyżka zmielonych nasion lnu
  • 3 łyżki wody
  • 1 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki, odsączonej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do dań włoskich
  • 1 łyżeczka proszku papryki
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz do smaku

Reszta:

  • 4 bułki pełnoziarniste np. ze słonecznikiem
  • 2 garści ulubionej sałaty (rukola, roszponka, lodowa itp.)
  • około 5-6 pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 4 łyżki wegańskiego majonezu (lub jogurt wegański lub zwykłego jeśli nam to odpowiada)
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany



Sposób przygotowania:

Połącz zmielone siemię lniane z wodą i pozostaw na co najmniej 5 minut.
Rozgrzej trochę oleju na średniej wielkości patelni i podsmaż cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Odłożyć na bok. Rozgrzej trochę oleju i smaż grzyby przez około 3 minuty.
Rozgnieć ciecierzycę widelcem, pozostawiając nietkniętą teksturę. W misce połącz ciecierzycę, puree dyniowe i płatki owsiane. Dodaj włoską przyprawę, paprykę w proszku, musztardę, mieszankę siemienia lnianego i smażoną cebulę oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj cztery burgery.
Rozgrzej trochę oleju i smaż placki przez około 2-3 minuty z każdej strony. Włóż wegański majonez do małej miski i dodaj rozgnieciony czosnek.
Podawaj burgery dyniowe w bułkach pełnoziarnistych z sałatą, pieczarkami, majonezem czosnkowym.

Smacznego!

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz