Składniki:
Wegańskie kotleciki dyniowe:
- 1 łyżka zmielonych nasion lnu
- 3 łyżki wody
- 1 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki, odsączonej
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do dań włoskich
- 1 łyżeczka proszku papryki
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól dla smaku
- czarny pieprz do smaku
Reszta:
- 4 bułki pełnoziarniste np. ze słonecznikiem
- 2 garści ulubionej sałaty (rukola, roszponka, lodowa itp.)
- około 5-6 pieczarek, pokrojonych w plastry
- 4 łyżki wegańskiego majonezu (lub jogurt wegański lub zwykłego jeśli nam to odpowiada)
- 1 mały ząbek czosnku, posiekany
Sposób przygotowania:
Połącz zmielone siemię lniane z wodą i pozostaw na co najmniej 5 minut.
Rozgrzej trochę oleju na średniej wielkości patelni i podsmaż cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Odłożyć na bok. Rozgrzej trochę oleju i smaż grzyby przez około 3 minuty.
Rozgnieć ciecierzycę widelcem, pozostawiając nietkniętą teksturę. W misce połącz ciecierzycę, puree dyniowe i płatki owsiane. Dodaj włoską przyprawę, paprykę w proszku, musztardę, mieszankę siemienia lnianego i smażoną cebulę oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj cztery burgery.
Rozgrzej trochę oleju i smaż placki przez około 2-3 minuty z każdej strony. Włóż wegański majonez do małej miski i dodaj rozgnieciony czosnek.
Podawaj burgery dyniowe w bułkach pełnoziarnistych z sałatą, pieczarkami, majonezem czosnkowym.
Smacznego!
Skomentuj