fbpx
porady zdrowa kuchnia

FASS, czyli jak zrównoważyć 4 smaki



Czym jest FASS? To pewnego rodzaju narzędzie, które ułatwia skomponowanie zdrowej i smacznej diety. FASS stanowi akronim utworzony ze słów Fat (tłuszcz), Acid (kwas), Salt (sól) i Sweet (słodycz). To cztery smaki, które wielu kucharzy instynktownie równoważy w każdym daniu. Odczuwamy wprawdzie więcej smaków, jednak te są dominujące i stanowią podstawę każdego jadłospisu. Kucharze wydobywają smak za pomocą różnych, nie zawsze zdrowych składników. Wszak tłuszcz i cukier nie kojarzą się ze zdrową dietą. Twoje posiłki mogą jednak wyraziście smakować bez użycia szkodliwych dodatków. Do odpowiedniego zrównoważenia czterech podstawowych smaków wystarczą dosłownie cztery produkty!



Oliwa z oliwek (Fat)

Jednym ze sposobów na wzmocnienie odbierania bodźców smakowych jest dodawanie tłuszczu do potraw. Dzięki temu wszystkie kubki smakowe zostają pobudzone. Jest to o tyle ważne, że wraz z upływem lat kubki smakowe stają się coraz mniej wrażliwe i coraz słabiej odczuwamy smaki potraw. Tłuszcz może przedłużyć nam możliwość delektowania się wybranymi daniami. Oczywiście nie każdy tłuszcz jest zdrowy i istnieje cała gama produktów tego typu, których powinniśmy unikać w kuchni. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie oliwa z oliwek. Jest to najzdrowszy możliwy olej, który nie tylko ci nie zaszkodzi, ale również może pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie. Oliwa z oliwek nie powoduje przyrostu masy ciała i otyłości, pomaga chronić serce i zmniejsza ryzyko udaru. Dodatkowo spowalnia uwalnianie cukrów do krwiobiegu. A to tylko niektóre z jej zalet.



Sok z cytryny (Acid)

Dodawanie kwasów do potraw przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Podobnie jak tłuszcze, kwasy spowalniają uwalnianie cukrów do krwiobiegu i zmniejszają obciążenie glikemiczne. Jest to bardzo korzystna właściwość dla wszystkich, którzy obawiają się wysokiego poziomu cukru we krwi lub cukrzycy. Kwasy pobudzają również ślinianki i tym samym poprawiają trawienie.

Najlepszym możliwym kwasem jest sok z cytryny. W przeciwieństwie do innych kwasów, takich jak np. ocet, nie ma on dominującego smaku. Dzięki temu podkreśla on walory smakowe danej potrawy, ale sam pozostaje słabo wyczuwalny. Dodanie odrobiny soku z cytryny stanowi najszybszy sposób na wydobycie smaku nawet z mało wyrazistego dania.

Warto podkreślić, iż sok z cytryny ma wiele właściwości zdrowotnych. Wzmacnia odporność, przyspiesza metabolizm, a także pomaga w zwalczaniu bakterii.



Sól morska (Salt)

Z punktu widzenia zdrowia, sól często uważana jest za wroga, którego należy unikać. Ta świadomość jest ważna w przypadku przetworzonej żywności, ponieważ sól i sód są często nadużywane przez producentów i ukrywane w wielu substancjach, których nazwa jest trudna do wymówienia.

Sól morska w przeciwieństwie do soli rafinowanej, zachowuje do osiemdziesięciu różnych pierwiastków śladowych. Sól przenika do innych składników pokarmu i pozwala na rozbicie błonnika, szczególnie w warzywach. Pomaga to wydobyć smak właściwy danemu produktowi . Nie jest to oczywiście najzdrowszy składnik w kuchni. Pamiętaj jednak, że stosowana w odpowiednio niewielkiej ilości nie powinna być szkodliwa.



Syrop klonowy (Sweet)

Syrop klonowy stanowi znacznie lepszy i ciekawszy dodatek do potraw niż zwykły cukier. Przede wszystkim jest od niego zdrowszy. Ma też łagodną, nieprzytłaczającą słodycz i właściwości łagodzenia smaków w potrawie. Mówi się o nim, że jest „kanadyjskim płynnym złotem”. Oprócz cenionych walorów smakowych, charakteryzuje się również bogactwem składników odżywczych: cynku, manganu, magnezu i witamin z grupy B. Trzeba jednak pamiętać, iż należy stosować go w umiarkowanych ilościach, gdyż zawiera dużo sacharozy.

Artykuł powstał na podstawie książki Kuchnia długowiecznych Rebeki Katz i Mata Edelsona.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz