Beta-glukany występujące w grzybach jadalnych przede wsyztskim stymuluja układ immunologiczny, aktywując makrofagi. Mogą być więc wykorzystywane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych. Stwierdzono także, że glukany zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Zastawnawiasz jak włączyć grzyby do diety? Sprawdź przepis na flaczki z boczniaków!
Przepis na flaczki z boczniaków
Składniki:
- 1 opakowanie boczniaków (ok. 500 g)
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki soczewicy czerwonej
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej czerownej
Sposób przygotowania:
Boczniaki umyj i osusz. Pokrój je w cienkie plastry. Marxhew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i warzywa korzeniowe. Przemieszaj, dopraw do samku. Następnie całość zalej wodą, dodaj soczewicę, gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj boczniaki, dokładnie przemieszaj. Następnie dodaj curry, paprykę w proszku oraz koncentrat. Gotuj około 10 minut.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca
Skomentuj