Flawanole należą do flawonoidów – związków chemicznych zawartych w roślinach. Są one naturalnym barwnikiem owoców i warzyw. Występują również w herbacie i kakao. Mają one funkcję przeciwzapalną i przeciwutleniającą. Co więcej, naukowcy wykazali, że dieta bogata we flawanole może poprawić funkcjonowanie mózgu.
Badania obserwacyjne wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych we flawanole wiąże się z mniejszym osłabieniem funkcji poznawczych wraz z wiekiem. Nowe badania sugerują możliwy powód: flawanole prawdopodobnie poprawiają przepływ krwi do mózgu.
W dwóch oddzielnych badaniach naukowcy podali flawanole kakaowe 18 zdrowym dorosłym osobom. W jednym, badani spożywali napój kakaowy zawierający około 681 miligramów (mg) flawanoli. W drugim mieli napój kakaowy z około 4 mg flawanoli. Około dwie godziny po wypiciu kakao uczestnicy przez chwilę wdychali powietrze o wysokim stężeniu dwutlenku węgla, aby podnieść poziom krwi powyżej normy. (Normalną reakcją mózgu na wysoki poziom dwutlenku węgla we krwi jest zwiększenie zarówno przepływu krwi do mózgu, jak i poboru tlenu). Następnie naukowcy zmierzyli prędkość natlenienia mózgu i wykonali szereg zadań umysłowych, aby ocenić wydajność poznawczą. Badani mieli szybszą reakcję na utlenianie mózgu po spożyciu dużych ilości flawanoli w porównaniu z mniejszymi ilościami.
Naukowcy zasugerowali, że flawanole szczególnie zwiększają przepływ krwi do kory czołowej mózgu, regionu odpowiedzialnego za planowanie i podejmowanie decyzji. Wyniki zostały opublikowane w Internecie 24 listopada 2020 r. Przez Scientific Reports.
Źródło: Harvard Health Publishing
Skomentuj