Szukasz pomysłu na zdrowy i pyszny obiad? Dodatkowo musisz szczególnie uważać na to co jesz, ze względu na problemy zdrowotne? Sprawdź przepis na gulasz afrykański! To danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom, a przy tym stanowi zdrową propozycję dla osób zmagających się z IO lub cukrzycą.
Składniki
• 50 g ryżu brązowego lub kaszy (np. jęczmiennej, gryczanej, pęczak),
• 100 g pomidorów z puszki lub kartonu,
• 100 ml wody,
• 50 g ciecierzycy konserwowej,
• 50 g papryki,
• 50 g cebuli,
• 5 g czosnku,
• 30 g masła orzechowego,
• sól i pieprz,
• kurkuma i garam masala,
• 5 g oleju rzepakowego do smażenia.
Sposób przygotowania
Cebulę zeszklić z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, wodę i pomidory. Dusić, doprawić masłem orzechowym i przyprawami, połączyć z ciecierzycą. Podawać z kaszą/ryżem.
Przepis na gulasz afrykański pochodzi z książki Ach, ten cukier. Odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości Anny Reguły.
Skomentuj