Szukasz pomysłu na sycące danie? Sprawdź przepis na gyros bowl. To nie tylko pyszny, ale też zdrowy posiłek. I może przysłużyć się Twojej urodzie 🙂
Przepis na gyros bowl
Składniki
• Filet z indyka 400 g
• Przyprawa do gyrosa 1 czubata łyżka
• Olej 1 łyżka
• Papryka czerwona 1 szt.
• Cebula czerwona średnia 1 szt.
• Ogórek świeży 1-2 szt.
• Rzodkiewki 4-5 szt.
• Kapusta pekińska poszatkowana 1 szklanka
• Kapusta czerwona poszatkowana 1 szklanka
• Mikro liście groszku garstka (opcjonalnie)
• Pomidor średni 2 szt.
• Pomidorki koktajlowe 6-8 szt.
• Kukurydza puszka 285 g
• Szczypior posiekany 1 łyżka
• Ulubione kiełki 1 łyżka
• Pieprz
Sos:
• Jogurt naturalny 3% tłuszczu 3 łyżki
• Majonez lekki 1 łyżka
• Keczup 1 łyżka
• Musztarda 1 i ½ łyżeczki
• Chrzan 2 łyżeczki
Wykonanie
1. Mięso pokrój na niewielkie kawałki, wymieszaj z przyprawami, wrzuć na rozgrzany olej, smaż przez 5 minut, często mieszając. Wlej 5-6 łyżek wody, duś przez 3-4 minuty, aż woda odparuje.
2. Wymieszaj składniki sosu. Odsącz kukurydzę. Warzywa pokrój w słupki, kostkę, na plasterki.
3. Wszystkie składniki sałatki ułóż na dużym talerzu, posyp szczypiorem i pieprzem, podawaj z sosem.
Dodaj: kiszone ogórki, grillowana cukinię i bakłażan
Zamień: indyka na kurczaka albo tofu, kapustę pekińską na sałatę lodową
Przepis pochodzi z książki BEAUTY COOK BOOK. Jak jeść świadomie i wyglądać bosko autorstwa Beaty Grątkowskiej
Skomentuj