fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Imbirowy bigos wegański

bigos wegański



Dieta roślinna uchodzi za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Oczywiście, ma ona swoje mankamenty i przy braku odpowiedniego zbilansowania może narazić nas na określone niedobory (dowiedz się więcej). Niemniej, ograniczenie spożywania mięsa wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Dlatego też warto, przynajmniej od czasu do czasu, nieco zmodyfikować przepisy na tradycyjne dania. Jednym z nich jest bigos. W tradycyjnych przepisach podstawę tej potrawy, oprócz kapusty, stanowi mięso. A bo powiecie na… Bigos wegański?

Przepis na imbirowy bigos wegański

Składniki:

  • kapusta kiszona – 2/3 woreczka (700 g)
  • biała cebula – 1 średnia
  • oliwa z oliwek extra vergine – 1 łyżka (10 g)
  • suszona żurawina bio – 2 czubate łyżki (30 g)
  • kawałek startego imbiry – 15 g
  • sól różowa – szczypta
  • pieprz – 1/2 łyżeczki (2 g)
  • pestki dyni – 1 łyżka (15 g)
  • mielony kminek – szczypta
  • liść laurowy – 3 sztuki
  • ziarenka ziela angielskiego – wedle uznania, np. 4 sztuki



Sposób przygotowania:

  1.  Przepłucz dokładnie kapustę i drobno posiekaj. Żurawinę zalej wrzątkiem, zostaw na 3 minuty i odsącz z nadmiaru wody.
  2. Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie, wrzuć imbir, posiekaną cebulę, kminek – duś aż cebula się zeszkli.
  3. Dodaj kapustę, żurawinę, liście laurowe, ziele i pestki dyni. Duś około 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Po upływie tego czasu spróbuj i, jeśli trzeba, oprósz delikatnie solą. Podawaj z pieczonymi ziemniakami – 2 małe sztuki.

 

Otyłość brzuszna

 

Przepis na imbirowy bigos wegański pochodzi z książki Otyłość brzuszna autorstwa Mileny Nosek.

 

 



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz