Dieta roślinna uchodzi za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Oczywiście, ma ona swoje mankamenty i przy braku odpowiedniego zbilansowania może narazić nas na określone niedobory (dowiedz się więcej). Niemniej, ograniczenie spożywania mięsa wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Dlatego też warto, przynajmniej od czasu do czasu, nieco zmodyfikować przepisy na tradycyjne dania. Jednym z nich jest bigos. W tradycyjnych przepisach podstawę tej potrawy, oprócz kapusty, stanowi mięso. A bo powiecie na… Bigos wegański?
Przepis na imbirowy bigos wegański
Składniki:
- kapusta kiszona – 2/3 woreczka (700 g)
- biała cebula – 1 średnia
- oliwa z oliwek extra vergine – 1 łyżka (10 g)
- suszona żurawina bio – 2 czubate łyżki (30 g)
- kawałek startego imbiry – 15 g
- sól różowa – szczypta
- pieprz – 1/2 łyżeczki (2 g)
- pestki dyni – 1 łyżka (15 g)
- mielony kminek – szczypta
- liść laurowy – 3 sztuki
- ziarenka ziela angielskiego – wedle uznania, np. 4 sztuki
Sposób przygotowania:
- Przepłucz dokładnie kapustę i drobno posiekaj. Żurawinę zalej wrzątkiem, zostaw na 3 minuty i odsącz z nadmiaru wody.
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie, wrzuć imbir, posiekaną cebulę, kminek – duś aż cebula się zeszkli.
- Dodaj kapustę, żurawinę, liście laurowe, ziele i pestki dyni. Duś około 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
- Po upływie tego czasu spróbuj i, jeśli trzeba, oprósz delikatnie solą. Podawaj z pieczonymi ziemniakami – 2 małe sztuki.
Przepis na imbirowy bigos wegański pochodzi z książki Otyłość brzuszna autorstwa Mileny Nosek.
Skomentuj