Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza/100g potrawy:
Energia: 209 kcal B: 5,8 g W: 21,8 g T: 11,5 g Błonnik: 5,5 g
Składniki:
- komosa ryżowa, biała – 120 g
- mleczko kokosowe – 100 ml
- jajko – 1 sztuka
- masło orzechowe – 3 łyżeczki
- wiórki kokosowe – 2 łyżki
- jabłko – 1 szt.
- nasiona chia – 3 łyżki
- mąka gryczana – 2 łyżki
- cynamon mielony – 1 łyżeczka
- miód pszczeli – 1 łyżka
- płatki kokosa – 4 łyżki
- maliny – 150 g
Komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, przełóż do garnka z grubym dnem i ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. W misce wymieszaj ugotowaną komosę z mlekiem kokosowym, jajkiem, masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi, nasionami chia i mąką gryczaną. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko, cynamon i miód do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Masę odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smaż placki z dwóch stron do zrumienienia skórki. Podawaj udekorowane świeżymi malinami i płatkami kokosa.
Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.
Skomentuj