Termin „fast food” ogólnie odnosi się do żywności, którą ludzie zamierzają spożywać szybko, zarówno na miejscu gdzie jest przygotowywane, jak i poza nim. Istnieje wiele dobrze udokumentowanych dowodów wskazujących na różne negatywne skutki zdrowotne jedzenia, a zwłaszcza przejadania się fast foodami, tak samo w krótkiej, jak w długiej perspektywie czasu.
Wiele restauracji szybkiej obsługi podaje teraz liczbę kalorii, które zawiera każdy z produktów. Jest to jednak tylko część rozważania, czy jest ona zdrowa, czy nie. Fast food jest najczęściej bardzo ubogi pod względem żywienia. Według dokumentu opublikowanego w czasopiśmie Health Promotion Perspectives, fast food zawiera zwykle różne substancje, które są generalnie niezdrowe. Jest bogaty w cukier, sól i tłuszcze nasycone lub trans, a także wiele przetworzonych składników i konserwantów. Ma także niską zawartość korzystnych składników odżywczych.
Nie wszystkie fast foody są złe, a osoba może dokonać świadomego wyboru, szukając informacji, aby dowiedzieć się o wartościach odżywczych poszczególnych produktów typu fast food. Są one dostępne na stronach internetowych większości dużych restauracji szybkiej obsługi.
Jednak nawet “zdrowsze” produkty typu fast food są zazwyczaj bogate w cukier, sól, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans.
Skutki krótkoterminowe
Ponieważ, jak już pisaliśmy, fast foody są zazwyczaj bogate w cukier, sól i tłuszcze nasycone lub trans, przyglądanie się krótkoterminowym skutkom tych składników odżywczych może pomóc w ustaleniu, co dzieje się po krótkim czasie od ich spożycia.
Wyniki badania w czasopiśmie Nutrition Research and Practice sugerują, że spożywanie żywności z większą ilością cukru jako pierwszego posiłku w ciągu dnia może sprawić, że osoba poczuje się bardziej głodna podczas następnego posiłku, niż gdyby zjadła posiłek o niskiej zawartości cukru.
Lekarze, dietetycy i inni eksperci ds. zdrowia uważają, że dzieje się tak dlatego, że słodycze są gorsze w zapewnianiu sytości i poczucia pełni. Ponadto pokarmy wysokowęglowodanowe zwiększają zapotrzebowanie organizmu na insulinę, co również sprzyja większemu głodowi w krótszym czasie po posiłku.
Eksperci uważają, że im bardziej głodny jest człowiek przed następnym posiłkiem, tym bardziej prawdopodobne jest, że spożyje więcej kalorii niż to konieczne. Badanie przeprowadzone dla amerykańskiego Journal of Hypertension wykazało, że spożywanie dużych ilości soli może mieć bezpośredni wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych człowieka. Nadmiar spożycia sodu ma również związek z zatrzymywaniem płynów.
Fast food jest często bardzo ubogi w świeże owoce i warzywa, co utrudnia ludziom osiągnięcie zalecanego dziennego spożycia co najmniej ich 5 porcji. Co utrudnia również dostarczenie organizmowi zalecanej ilości błonnika.
Fast food jest bardzo smaczny, nie wymaga dużego żucia i szybko aktywuje ośrodki nagrody w mózgu . Ta kombinacja pociąga nasze podniebienie do preferowania tych wysoko przetworzonych, silnie nafaszerowanych wzmacniaczami smaku pokarmów. Zmniejsza tym samym pragnienie świeżej żywności. Badania z 2018 r. i inne wcześniejsze sugerują związek między konsumpcją fast foodów a występowaniem uzależnienia od żywności o niskiej zawartości składników odżywczych.
Skutki długoterminowe
Istnieje wiele dobrze udokumentowanych dowodów wskazujących, że regularne jedzenie fast foodów może zaszkodzić zdrowiu człowieka. Dzieje się tak dlatego, że większość fast foodów jest bogata w cukier, sól, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, przetworzone składniki i kalorie oraz ma niską zawartość przeciwutleniaczy, błonnika i wielu innych składników odżywczych.
Wiele dań typu fast food ma bardzo niską zawartość błonnika. Dieta uboga w błonnik wiąże się z większym ryzykiem chorób układu pokarmowego, takich jak zaparcia i choroba uchyłkowa, a także zmniejszenie liczby zdrowych bakterii jelitowych.
Badanie dla czasopisma Health Promotion Perspectives określa nieodwracalne skutki spożywania fast foodów dla zdrowia człowieka. Takie ryzyko obejmuje otyłość, insulinooporność, cukrzycę typu 2 i różne schorzenia sercowo-naczyniowe.
Z kolei badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrition Journal koncentruje się na wpływie zachodniej diety na układ odpornościowy człowieka. Jest to dieta, która składa się z dużych ilości cukru, soli i tłuszczów nasyconych tylko z kilku źródeł. W opracowaniu stwierdzono, że zachodnia może ona prowadzić do trudności w leczeniu różnego typu zapalenia, mniejszej kontroli zakażeń, wyższych wskaźników zachorowań na raka i większego ryzyka choroby alergicznej i autoimmunologicznej.
Badanie w czasopiśmie Thorax podkreśla związek między spożyciem takiej żywności przez nastolatków i dzieci a wzrostem astmy, nieżytu nosa i spojówek oraz egzemy.
Badanie w czasopiśmie Appetite sugeruje zaś, że istnieje związek przyczynowy między dietą bogatą w tłuszcze nasycone i węglowodany proste a niższą zdolnością pamięci i uczenia się. Ten rodzaj diety może również zwiększać ryzyko choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) sugeruje, że dieta bogata w sól często zwiększa ciśnienie krwi danej osoby, co oznacza, że osoba jest bardziej narażona na atak serca, udar, chorobę nerek lub chorobę serca.
FDA zauważa również, że dieta bogata w tłuszcze trans zwiększa ilość lipoprotein o niskiej gęstości („złego” cholesterolu), a także obniża ilość lipoprotein o dużej gęstości („dobrego” cholesterolu). Oznacza to, że osoba jest bardziej narażona na rozwój chorób serca.
Typowe fast foody zawierają bardzo dużą ilość kalorii. Jeśli osoba spożywa więcej kalorii niż pali w ciągu dnia – przybiera na wadze, co może prowadzić do otyłości. Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC), otyłość zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń.
Inną konsekwencją dla młodszych ludzi regularnie jedzących fast foody jest ich niezamierzony brak zrozumienia podstawowego przygotowania posiłków, gotowania i zdrowego odżywiania. Z biegiem czasu utrwala to zależność od fast foodów, a ludzie mają kłopot z przygotowaniem zdrowego, zbilansowanego jedzenia w domu. Spożywanie takich posiłków może powodować dalekosiężne i poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Skomentuj