Trójglicerydy to rodzaj tłuszczu, który jest istotnym źródłem energii. Trzeba jednak pamiętać, iż działa on korzystnie tylko gdy występuje w umiarkowanym stężeniu w organizmie. Nadmiar trójglicerydów prowadzi do rozwoju poważnych schorzeń układu krążenia i nie tylko. Nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Sprawdź więc, jak obniżyć poziom trójglicerydów we krwi.
1. Utrzymuj prawidłową masę ciała
Nie jest tajemnicą, że utrzymanie prawidłowej wagi jest bardzo istotne dla naszego zdrowia. Ilekroć spożywasz więcej kalorii niż potrzebuje twój organizm, twoje ciało zamienia je w trójglicerydy i przechowuje je w komórkach tłuszczowych. Dążenie do umiarkowanej masy ciała poprzez spożywanie mniejszej ilości nadmiaru kalorii może być skutecznym sposobem na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi.
2. Ogranicz spożycie cukru
Cukier często jest demonizowany i pokazywany jako źródło wszelkich problemów zdrowotnych. tymczasem sam w sobie z reguły nie jest szkodliwy. Niezdrowy jest jego nadmiar. Zbyt dużo cukru w diecie prowadzi m.in. do wysokiego strzeżenia trójglicerydów we krwi. Ograniczenie cukru z pewnością korzystnie wpłynie na stan twojego zdrowia.
3. Zwiększ spożycie błonnika
Błonnik pokarmowy występuje naturalnie w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Występuje również w wielu innych źródłach roślinnych, w tym w orzechach, nasionach, zbożach i roślinach strączkowych. Włączenie większej ilości błonnika do diety może spowolnić wchłanianie tłuszczu i cukru w jelicie cienkim, pomagając zmniejszyć ilość trójglicerydów we krwi.
Dowiedz się jak włączyć błonnik do swojej diety.
4. Ćwicz regularnie
Ćwiczenia aerobowe mogą zwiększyć ilość cholesterolu HDL (dobrego) we krwi, co z kolei może obniżyć poziom trójglicerydów. Badania pokazują, że w połączeniu z utratą masy ciała ćwiczenia aerobowe są szczególnie skuteczne w zmniejszaniu trójglicerydów.
5. Ogranicz tłuszcze trans
Sztuczne tłuszcze trans to rodzaj tłuszczu dodawanego do przetworzonej żywności w celu wydłużenia jej trwałości.
Tłuszcze trans są powszechnie spotykane w komercyjnie smażonych produktach spożywczych i wypiekach wytwarzanych z częściowo uwodornionych olejów. Można je również naturalnie znaleźć w niewielkich ilościach w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego.
Dieta bogata w tłuszcze trans może przyczynić się do wielu problemów zdrowotnych, w tym do wysokiego poziomu cholesterolu LDL (złego) lub chorób serca. Warto tu podkreślić, iż zastąpienie tłuszczów trans tłuszczami wielonienasyconymi sprzyja obniżeniu poziomu trójglicerydów we krwi.
6. Jedz raz w tygodniu tłuste ryby
Tłuste ryby są dobrze znane ze swoich korzyści dla zdrowia serca i zdolności do obniżania poziomu trójglicerydów we krwi. Wynika to głównie z zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, rodzaju wielonienasyconego kwasu tłuszczowego, który jest uważany za niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, regularne spożywanie ryb bogatych w kwasy omega-3 przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.
7. Ustal regularny czas posiłków
Insulinooporność to kolejny czynnik, który może przyczynić się do wysokiego poziomu trójglicerydów we krwi. Po zjedzeniu posiłku komórki trzustki wysyłają sygnał do uwolnienia insuliny do krwiobiegu. Insulina jest wtedy odpowiedzialna za transport cukru do komórek w celu wykorzystania go jako energii.
Jeśli masz zbyt dużo insuliny we krwi, twoje ciało może stać się na nią oporne, co utrudni efektywne wykorzystanie insuliny. Może to prowadzić do gromadzenia się cukru i trójglicerydów we krwi.
Na szczęście ustalenie regularnego schematu jedzenia może pomóc w zapobieganiu insulinooporności i wysokim trójglicerydom. Nie jest to rzecz jasna jedyny czynnik, jaki wpływa na rozwój i przebieg IO, jednak nie ulega wątpliwości, iż stanowi ważne wsparcie w profilaktyce i leczeniu.
Cierpisz na IO? Dowiedz się więcej na temat tej dolegliwości.
Skomentuj