Hemoglobina jest białkiem występującym w czerwonych krwinkach. Komórki te są odpowiedzialne za przenoszenie tlenu w organizmie.
Oprócz transportu tlenu hemoglobina przenosi dwutlenek węgla z komórek do płuc. Dwutlenek węgla jest następnie uwalniany, gdy osoba wydycha powietrze. Niski poziom hemoglobiny może utrudniać ciału wykonywanie tych podstawowych funkcji.
W tym artykule dowiesz się, jak naturalnie zwiększyć poziom hemoglobiny.
Jak podnieść poziom hemoglobiny?
1. Zwiększenie spożycia żelaza
Osoba o obniżonym poziomie hemoglobiny może odnieść korzyści z jedzenia żywności bogatszej w żelazo. Żelazo zwiększa produkcję hemoglobiny, co pomaga również w tworzeniu większej liczby czerwonych krwinek.
Produkty bogate w żelazo obejmują:
- mięso i ryba
- produkty sojowe, w tym tofu i edamame
- jajka
- suszone owoce, takie jak daktyle i figi
- brokuły
- zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż i szpinak
- zielone fasolki
- orzechy i nasiona
- masło orzechowe
2. Zwiększenie spożycia kwasu foliowego
Kwas foliowy jest rodzajem witaminy B, która odgrywa istotną rolę w produkcji hemoglobiny. Ciało wykorzystuje go do produkcji hemu, składnika hemoglobiny, który pomaga przenosić tlen.
Jeśli dana osoba nie ma wystarczającej ilości kwasu foliowego, jego czerwone krwinki nie będą w stanie dojrzeć, co może prowadzić do niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego i niskiego poziomu hemoglobiny.
Dobre źródła kwasu foliowego obejmują produkty takie jak:
- wołowina
- szpinak
- ryż
- orzeszki ziemne
- groszek czarnooki
- fasola zwyczajna
- awokado
- sałata
3. Maksymalizacja absorpcji żelaza
Spożywanie żelaza w żywności lub suplementach jest ważne, ale osoba powinna również pomóc swojemu ciału w przyswojeniu tego żelaza.
Produkty bogate w witaminę C, takie jak owoce cytrusowe, truskawki i zielone warzywa liściaste, mogą zwiększyć wchłanianie żelaza. Pomocne może być również przyjmowanie suplementu witaminy C.
Witamina A i beta-karoten mogą pomóc organizmowi w przyswajaniu i wykorzystywaniu żelaza.
Produkty bogate w witaminę A obejmują:
- ryba
- wątróbka
- miąższ
- słodkie ziemniaki
- jarmuż i kapusta
Pokarmy bogate w beta-karoten obejmują żółte, czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa, takie jak:
- marchew
- słodkie ziemniaki
- miąższ
- kantalupy
- mango
Podczas gdy suplementy witaminy A mogą pomóc ciału przetwarzać żelazo, witamina ta jest niebezpieczna, jeśli spożyjesz jej zbyt dużo.
Nadmiar witaminy A może prowadzić do stanu zwanego hiperwitaminozą A. Może to powodować objawy, takie jak ból kości i stawów, silne bóle głowy i zwiększone ciśnienie w mózgu.
4. Przyjmowanie suplementów żelaza
Lekarz może zalecić osobie o wyjątkowo niskim poziomie hemoglobiny przyjmowanie suplementów żelaza. Dawkowanie będzie zależeć od poziomu żelaza u danej osoby.
Ważne jest, aby pamiętać, że zbyt dużo żelaza może być niebezpieczne. Może powodować hemochromatozę, co może prowadzić do chorób wątroby i działań niepożądanych, takich jak zaparcia, nudności i wymioty.
Suplementy powodują stopniowy wzrost poziomu żelaza w ciągu kilku tygodni. Lekarz może zalecić przyjmowanie suplementów przez kilka miesięcy, aby zwiększyć zapasy żelaza w organizmie.
Norma
Lekarz zlecając proste badanie krwi jest w stanie sprawdzić poziom hemoglobiny.
Niskie stężenie hemoglobiny jest diagnozowane, gdy mężczyzna ma mniej niż 13,5 gramów na decylitr (g/dl) hemoglobiny we krwi lub gdy kobieta ma mniej niż 12 g/dl.
Osoba może mieć niski poziom hemoglobiny z różnych powodów. Zaliczane do nich są:
- niedokrwistość z niedoboru żelaza
- ciąża
- problemy z wątrobą lub nerkami
- przewlekła choroba
Możliwe jest naturalne obniżenie poziomu hemoglobiny bez przyczyny. Niektórzy mogą mieć niskie stężenie hemoglobiny i nie doświadczać niepokojących objawów.
Dzięki poradom lekarza osoba może zwiększyć poziom hemoglobiny, aby mieściła się w normalnym zakresie. Normalne zakresy to:
- 13,5 do 17,5 g/dl dla mężczyzn
- 12 do 15,5 g/dl dla kobiet
Odpowiednie poziomy hemoglobiny dla dzieci różnią się w zależności od wieku. Każdy, kto martwi się poziomem hemoglobiny u dziecka, powinien porozmawiać z lekarzem.
Osoby o bardzo niskim poziomie hemoglobiny mogą wymagać dodatkowego leczenia, jeśli przyjmowanie suplementów i zmiana diety nie przynoszą wystarczających rezultatów.
Objawy niskiego poziomu hemoglobiny
Objawy bardzo niskiego poziomu hemoglobiny obejmują:
- szybkie lub nieregularne bicie serca
- blada skóra i dziąsła
- zmęczenie
- słabe mięśnie
- częste lub niewyjaśnione siniaki
- powtarzające się bóle głowy
Przyczyny niskiego poziomu hemoglobiny
Osoba z niskim poziomem hemoglobiny może cierpieć na niedokrwistość. Typowe przyczyny niedokrwistości obejmują:
- niedobór żelaza, witaminy B-12 lub kwasu foliowego
- znaczna utrata krwi
- nowotwory, które wpływają na szpik kostny, takie jak białaczka
- choroba nerek
- choroba wątroby
- niedoczynność tarczycy lub tarczycy, która nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów
- talasemia, dziedziczna choroba, która uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie hemoglobiny
- anemia sierpowata, zaburzenie genetyczne powodujące zmniejszenie liczby czerwonych krwinek i hemoglobiny
Niski poziom hemoglobiny może być również powodować:
- choroba płuc
- nadmierne palenie
- oparzenia
- ekstremalne ćwiczenia fizyczna
Podsumowanie
Wiele osób może podnieść poziom hemoglobiny dzięki zmianom diety i suplementom. Porozmawiaj z lekarzem, aby ustalić prawidłową dawkę suplementu.
Jeśli poziom hemoglobiny pozostaje niski, dana osoba może wymagać dalszego leczenia, takiego jak transfuzja krwi.
W zależności od przyczyny niskiego poziomu hemoglobiny i podejmowanych prób leczenia powrót wskaźników do normy może potrwać nawet do roku.
Skomentuj