Nerki są parą podstawowych narządów znajdujących się po obu stronach dolnej części kręgosłupa. Pełnią wiele ważnych dla zdrowia funkcji, w tym filtrują produkty przemiany materii i nadmiar płynów z organizmu oraz usuwają je z moczem. Nerki odgrywają również kluczową rolę w regulowaniu równowagi mineralnej organizmu i wytwarzają hormon, który stymuluje produkcję czerwonych krwinek. W chorobie tego narządu, podobnie jak w niemal każdej innej, ważna jest dieta. Sprawdź, jakie pokarmy i składniki są szkodliwe dla nerek.
Sód
Sód, główny składnik soli, jest naturalnym minerałem występującym w wielu produktach spożywczych i soli kuchennej. Osoby z problemami z nerkami mogą zauważyć gromadzenie się sodu i płynów w ich ciele, co prowadzi do obrzęku kostek, podwyższonego ciśnienia krwi, duszności i potencjalnie płynu wokół serca i płuc.
Zdrowym ludziom zaleca się spożywanie nie więcej niż 2300 mg sodu dziennie. Powinno się zatem ograniczyć spożycie solonych przekąsek, wędlin, a także przetworzonej żywności. Żywność przetworzona obejmuje np.: pizzę, makaron instant i dania gotowe do użycia w kuchence mikrofalowej. Te pokarmy zazwyczaj zawierają wysoki poziom soli, cukru, a także tłuszczu.
Potas
Potas to kolejny minerał, który występuje w żywności. Zdrowe nerki równoważą poziom potasu we krwi, ale osoby z przewlekłą chorobą nerek (PChN) mogą potrzebować ograniczyć ich spożycie.
Osoba z PChN może chcieć ograniczyć spożycie potasu do 2000 mg dziennie. W takim przypadku powinni unikać następujących pokarmów bogatych w potas:
- suszone morele,
- otręby i granola,
- czekolada,
- soczewica i fasola, w tym fasolka po bretońsku w puszkach,
- mleko i jogurt,
- melasa,
- orzechy i nasiona,
- masło orzechowe,
- substytuty soli.
Dowiedz się więcej na temat potasu.
Fosfor
Fosfor to minerał znajdujący się w kościach. Organizm potrzebuje go, aby zachować zdrowie, ale może powodować uszkodzenia na wysokim poziomie. Większość ludzi powinna ograniczyć spożycie fosforu do 700 mg dziennie.
Aby zmniejszyć spożycie fosforu, ograniczyć następujące produkty:
- każdy napój butelkowany z dodatkiem fosforanów,
- piwo i ciemne cola,
- cukierki czekoladowe i karmelki,
- napoje czekoladowe,
- produkty mleczne, takie jak ser, mleko, lody, jogurt i kremowe zupy zawierające nabiał,
- podroby,
- ostrygi, sardynki i rybia ikra,
- przetworzona żywność, taka jak pizza, hot dogi, bekon i kiełbasa,
- chleb pełnoziarnisty i płatki z otrębów.
Warzywa i owoce
Pokarmy szkodliwe dla nerek obejmują też niektóre warzywa i owoce. Choć ogólnie są to zdrowe produkty, niekiedy zawierają skłądniki, które mogą okazać się niekorzystne dla chorych na nerki.
Obejmują one:
- Awokado: Awokado jest bogate w potas. Zawiera jedno awokado o wadze około 200 g 975 mg potasu, prawie połowa dziennej zalecanej dawki dla osób z chorobami nerek.
- Banany: Duży banan może zawierać487 mg potasu lub jedną czwartą czyjejś zalecanej dziennej ilości.
- Pomarańcze: Pomarańcze i sok pomarańczowy są bogate w potas. 250 gramowa szklanka soku pomarańczowego może zawierać aż441 mg potasu.
- Suszone owoce: Suszone owoce są skoncentrowanym źródłem wielu składników odżywczych znajdujących się w świeżych owocach, co oznacza, że łatwiej jest przekroczyć zalecane dzienne spożycie. Osoby stosujące dietę nerkową powinny unikać moreli, daktyli, suszonych śliwek i rodzynek, które są bogate w potas.
-
Pokarmy nieszkodliwe dla nerek
Chociaż osoba z chorobą nerek musi dostosować swoją dietę, nadal istnieje wiele odpowiednich i zdrowych opcji. Powinno się wybierać żywność o niższym poziomie sodu, potasu i fosforu, przykładowo:
- Owoce: jabłka, żurawina, winogrona, ananas, truskawki;
- Warzywa: kalafior, sałata, cebula , papryka, rzodkiewka;
- Wypieki: pita, tortille, chleb na zakwasie;
- Białko: wołowina i kurczak;
- Węglowodany: biały ryż, niesolony popcorn.
Skomentuj