Jarmuż to warzywa, które posiada mnóstwo wartości odżywczych. Jeden kubeczek posiekanego, surowego jarmużu to 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 600% na witaminę K i 130% na witaminę C. Jarmuż posiada bardzo mało kalorii więc bez wątpienia może być spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej. Jarmuż wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, a dodatkowo świetnie syci i stanowi doskonałe źródło żelaza, magnezu, błonnika, wapnia, potasu i kwasu foliowego. Jarmuż zawiera w sporych ilościach witaminy i pierwiastki, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego.
Z pierwiastków dominuje głównie potas, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej i wapń, który odgrywa dużą rolę w prawidłowym pompowaniu krwi do tkanek ciała.
Myślę, że w tym miejscu warto wspomnieć o skali ANDI. Skala ANDI (Aggregate Nutrient Density Index) ocenia pokarmy na podstawie posiadanych składników pokarmowych na każdą spożytą kalorię. W skali od 1 do 1000 punktów jarmuż ma aż 1000, więcej już się nie da 🙂
Jarmuż to warzywo krzyżowe znane ze swoich właściwości antynowotworowych. Warzywa krzyżowe charakteryzują się tym, że zawierają glukozynole, które w momencie rozdrabniania ścian komórek roślinnych przekształcane są w izotiocyjaniny – związki wzmacniające odporność, zwalczające stany zapalne i pomagające rozbijać komórki rakowe. Właśnie z tego powodu najlepiej jest spożywać jarmuż po uprzednim zblendowaniu, posiekaniu lub wyciśnięciu i oczywiście najlepiej na surowo (wtedy zawiera najwięcej cennych składników). Poniżej przygotowałam dla Was kilka przepisów, również na jarmuż w postaci pieczonej.
Pesto z jarmużu
- 1 szklanka jarmużu (polecam odciąć grubsze łodygi)
- 1 szklanka natki pietruszki
- garść migdałów lub orzechów nerkowca
- ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie takiego pesto jest bardzo proste. Wszystkie składniki, które wymieniłam należy wrzucić do blendera i dosłownie w chwilę mamy pyszne, zdrowe, zielone pesto.
Chipsy z jarmużu
- ok. 200-300g jarmużu
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Jarmuż należy umyć i osuszyć. Twardą łodygę oderwać i podzielić listki na mniejsze kawałki. Wszystkie przyprawy należy połączyć w misce razem z olejem, dodać kawałki jarmużu i bardzo dokładnie wymieszać, tak by olej z przyprawami pokrył każdy liść. Następnie przekładamy jarmuż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 120 stopni. Pieczemy 6-8 minut i pilnujemy, żeby listki były chrupkie, ciemniejsze ale nie spalone! Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i gotowe! To mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego warzywa, chipsy wychodzą naprawdę zaskakująco smaczne 🙂
Koktajl z jarmużem w roli głównej
- 2 szklanki jarmużu (polecam oderwać z listków twardą łodygę)
- 1 jabłko
- 1 banan
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka miodu (można zastąpić zdrowym słodzikiem; erytrytolem lub ksylitolem)
Jak już wspomniałam z jarmużu należy oderwać twarde łodyżki. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, natomiast nie ma potrzeby obierania skórki. Obieramy banana. Jarmuż i owoce przekładamy do blendera, wlewamy mleko, dodajemy miód lub słodzik i blendujemy. W zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać, czy bardziej kremową, czy może rzadką i wodnistą, dajemy odpowiednią ilość mleka.
Mam nadzieje, że już dobrze znacie to warzywo i tylko Was utwierdziłam w przekonaniu, jak wiele wartości odżywczych dla naszego organizmu niosą te małe zielone listki.. a jeśli nie, to koniecznie wrzućcie opakowanie jarmużu do koszyka na najbliższych zakupach 🙂 Jeszcze kilka lat temu bardzo ciężko było znaleźć jarmuż w polskich sklepach ale obecnie jest prawie wszędzie! Nie tylko w hipermarketach ale też mniejszych sklepach czy dyskontach.
Skomentuj