Jogurt może być świetnym pomysłem na zdrową i sycącą przekąskę. Oczywiście, przy wyborze jogurtu ważny jest jego skład. Niektóre produkty tego rodzaju mogą bowiem zawierać zbędne dodatki, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Możemy również samodzielnie przyrządzić jogurt. Dzięki temu będziemy mieć pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajduje. Jest to także dobra opcja dla wegan, którzy nierzadko mogą mieć problem z zakupieniem produktów nie zawierających składników pochodzenia zwierzęcego. Sprawdźcie przepis na jogurt w wersji wegańskiej!
Przepis na jogurt w wersji wegańskiej
Składniki
• mleczko kokosowe – 1 puszka (400 ml)
• białko konopne – 3 łyżki (36g)
• nasiona chia – garść (24g)
• miazga z migdałów (100% migdałów) – 2 łyżki (20g)
• wiórki kokosowe – 1 łyżka (6g)
• liofilizowane i/lub świeże, np. wiśnie – garstka (2g)
Wykonanie
1| Na małym ogniu (lub w mikrofali) podgrzej mleczko kokosowe (nie doprowadzaj do wrzenia!). Przełóż do wysokiego naczynia.
2| Dodaj białko konopne i masło migdałowe. Blenduj przez chwilę, następnie dodaj nasiona chia, dokładnie wymieszaj.
3| Powstałą masę przelej do pucharków, szklanek lub innego wysokiego naczynka.
4| Wstaw do lodówki na noc. Rankiem posyp wiórkami kokosowymi.
Przepis na jogurt w wersji wegańskiej pochodzi z książki Otyłość brzuszna autorstwa Mileny Nosek
Skomentuj