Składniki
- 340 g kalarepki (2 większe)
- 15 g jarmużu
- 100 g cukinii
- 15 g szpinaku
- 1 czosnek
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Kalarepkę obrać, ściąć wierzch na grubość ok. 1 cm, a następnie wydrążyć delikatnie łyżeczką lub kulkownicą, zostawiając ścianę o grubości ok. 1 cm. Przygotowaną kalarepkę gotować w osolonej wodzie ok. 10 min. Cukinię zetrzeć na tarce, jarmuż i szpinak oderwać od ogonków, selera pokroić w małą kosteczkę (3 mm), czosnek drobno posiekać. Wrzucić warzywa na rozgrzany olej i smażyć 2–3 min, dodać przyprawy i natkę, zamieszać i wyłączyć palnik. Kalarepę nafaszerować warzywami, ułożyć na blaszce z pergaminem i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepis pochodzi z książki “Jedz zielone”.
Skomentuj