Chyba każdy z Nas słyszał o tajemniczym napoju o nazwie yerba mate… Yerba Mate to napój przyrządzany z listków i gałązek Ostrokrzewu paragwajskiego. Znany na całym świecie ze znakomitych właściwości leczniczych i pobudzających organizm. Ma bardzo bogaty skład, który został doceniony przez miliony ludzi na całym świecie. W niektórych krajach uważana za napój bogów.
Napój ten najbardziej popularny jest w krajach Ameryki Południowej takich jak: Argentynie, Urugwaju jak również w krajach Bliskiego Wschodu. Został rozpowszechniony przez Jezuitów, którzy przywieźli zielone liście do Europy
W skład naparu z Ostrokrzewu paragwajskiego wchodzą:
Witaminy z grup A,B1, B2, C, E
Mikroelementy: miedź, chrom, krzem
Makroelementy: potas, magnez
Ksantyny: kofeina
Polifenole – grupa związków odpowiedzialnych za właściwości antyoksydacyjne tzn. antynowotworowe.
Oto tylko kilkanaście dobroczynnych właściwości yerba mate:
1) pobudza organizm do działania
2) przyspiesza przemianę materii
3) poprawia samopoczucie
4) likwiduje zmęczenie
5) zwiększa odporność
6) poprawia prace układu nerwowego
7) pozwala się bardziej skoncentrować
8) nie zaburza snu
9) nie podrażnia żołądka
10) zawiera mikroelementy
11) przyspiesza oczyszczanie ciała z toksyn
12) obniża poziom cholesterolu
13) pomaga w walce z depresją
14) obniża ból głowy
15) nasila działanie leków przeciwbólowych
16) zawiera przeciwutleniacze
17) obniża poziom glukozy
18) zawiera dużo witamin
19) ma właściwości bakteriobójcze
W całym procesie zaparzania yerba mate ważne jest aby zostało to wykonane bardzo dokładnie, dzięki temu będziemy mogli cieszyć się wszystkimi dobrymi właściwościami. Yerba mate nie powinno się zaparzać w szklance. Służy do tego specjalne naczynie zwane Mate oraz specjalna rurka z filtrem zwana bombilla.
Do 2/3 naczynia należy wsypać susz (osoby początkujące 3 łyżeczki), potrząsamy delikatnie naczyniem aby najmniejsze części opadły na dno a piękne liście utrzymały się w górze.
Następnie wkładamy bombillę, tak, aby nie mieszać nią w środku naczynia.
Kolejny etap to zalanie przegotowaną wodą w temperaturze pomiędzy 70- 80 stopni Celsjusza. Odczekujemy około 5-10 min i możemy cieszyć się wspaniałym napojem! Po wypiciu nie wyrzucamy fusów tylko te samą czynność (zalewanie wodą) powtarzamy kilkukrotnie.
Mam nadzieję, że te kilka słów na temat yerba mate przekona Was do skosztowania jej i przekonania się o cudownych właściwościach.
Skomentuj