Koktajl dla aktywnych
Znakomita propozycja dla osób aktywnych fizycznie. Koktajl można wypić zarówno przed, jak i po treningu, jednak to dobry wybór nie tylko dla sportowców, a dla każdej osoby, która aktywnie lubi spędzać czas. Mowa nawet o spacerowiczach.
Potrzebujesz:
- 200 ml mleka ryżowego – źródło węglowodanów, ale nie zawiera żadnego tłuszczu. Jest lekkostrawne i łatwe do przygotowania w domu.
- Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego – dobre źródło energii, ma niesamowitą zdolność aktywowania procesów metabolicznych. Poprawia wydolność organizmu.
- 2 garści liści szpinaku – jak na roślinę, zawiera całkiem sporo białka, a także mnóstwo potasu, magnezu i wapnia.
- Pół awokado – to o nim mówi się, że bogate jest tylko w dobre tłuszcze. Zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Czubata łyżeczka macy – maca czyli pieprzyca peruwiańska to wspaniały produkt na kości, w dodatku zawiera niemal wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania aminokwasy. Mówi się na nią również „peruwiański żeń-szeń”.
Koktajl na odporność
Dobry jesienią, zimą i wczesną wiosną – wtedy, kiedy najbardziej narażeni jesteśmy na niedobory witamin, krążące w powietrzu wirusy, bakterie. Dobry będzie również już podczas chorowania, jeśli zdarzyło nam się przeziębić – podkręci odporność, ale również rozgrzeje. Podobny jest trochę do koktajlu na jesienną słotę, ale nie jest spożywany na ciepło. Jeśli ktoś ma ochotę, można również przemieszać składniki i sposób przygotowania obu koktajli i stworzyć własny, całkiem nowy. Cała przyjemność w kuchni, by się bawić i dostosowywać gotowe przepisy pod własne upodobania.
Potrzebujesz:
- 200 ml mleka migdałowego – ma działanie antyoksydacyjne, ale przede wszystkim mobilizuje układ odpornościowy do działania, co przyda się w tym okresie.
- Łyżka miodu malinowego, rzepakowego, spadziowego – wszystkie one mają właściwości wspomagające walkę z chorobami układu oddechowego i poprawiają funkcje odpornościowe organizmu.
- Łyżeczka cynamonu – rozgrzeje i zadziała przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo.
- Łyżeczka świeżo startego imbiru (może być również mielony) – nie tylko zaostrzy smak koktajlu, ale zadziała przeciwbólowo, jeśli cierpimy na przykład na bóle mięśni związane z przeziębieniem lub grypą, polepszy krążenie.
- Dzika róża – jeśli mamy sok z jej owoców warto dodać łyżeczkę do koktajlu. Jest ona doskonałym źródłem witaminy C. W ekosklepach dostępny jest również proszek z dzikiej róży – łyżeczka do koktajlu mocno podkręci jego właściwości przeciwprzeziębieniowe.
Koktajl na słodkie smaczki
Gdy kusi nas cała tabliczka czekolady albo coś gorszego, a za wszelką cenę chcemy się powstrzymać, koktajl na słodkie smaczki powinien zaspokoić nasz apetyt na słodycze. W dodatku, jeśli wejdzie do naszej regularnej diety, może zapobiec napadom wilczego głodu.
Potrzebujesz:
- 200 ml mleka kokosowego – jest dość kaloryczne, ale ma cudowne walory smakowe. W dodatku zawiera dużo magnezu, a wiemy już, że jego niedobory mogą powodować ochotę na słodycze. (Zobacz: Ochota mówi ci…).
- Łyżka pestek z dyni – one zdecydowanie królują w kwestii magnezu wśród orzechów i pestek. 3 łyżki pestek z dyni dadzą nam 45% dobowego zapotrzebowania na magnez.
- Łyżka nasion chia – są bogatsze od łososia w kwestii kwasów omega-3, wapnia mają więcej, niż mleko, a żelaza więcej, niż szpinak.
- Łyżeczka miodu gryczanego – zdrowo osłodzi nam koktajl i podkręci jego smak. Miód gryczany jest bardzo intensywny i lekko pikantny.
- 3 starte kostki mocno gorzkiej czekolady – nie może jej zabraknąć, ten smak w połączeniu w całą resztą spowoduje, że koktajl smakować będzie jak deser, nie jak zwykłe śniadanko.
Skomentuj