Niezwykle aromatyczna i odżywcza propozycja na zdrowe drugie śniadanie. Zawiera wszystko, z czego powinien składać się zbilansowany posiłek: pełnowartościowe białko, nienasycone tłuszcze i węglowodany złożone.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza/100 g potrawy:
Energia: 80 kcal B: 1,7 g W: 15,1 g T: 1,9 g Błonnik: 1,5 g
Składniki:
- banan – 1 szt.
- marchew – 1 szt.
- ananas – ¼ szt.
- komosa ryżowa, biała – ¼ szklanki
- cynamon mielony – ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- imbir suszony – 1 szczypta
- mleko migdałowe – 1 szklanka
- wiórki kokosowe – 1 łyżka
- orzechy włoskie – 2 szt.
- rodzynki – ½ łyżki
Komosę ryżową przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, zalej dwukrotnie większą ilością zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Ostudź.
Umieść komosę, zamrożonego i obranego banana, obraną, startą na grubych oczkach marchewkę, obranego i pokrojonego na kawałki świeżego ananasa, przyprawy, orzechy włoskie, rodzynki oraz mleko migdałowe w misie blendera kielichowego. Całość zmiksuj na gładką masę. Przelej smoothie do wysokich szklanek. Udekoruj listkiem mięty lub bazylii.
Więcej przepisów znajdziecie w książce “Kaszoterapia”.
Skomentuj