Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- ⅛ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta mielonego kardamonu
- ⅛ łyżeczki soli morskiej
- ¼ szklanki białek jajek ekologicznych (ok. 2 jajka)
- ¾ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem. W misce połączyć następujące suche składniki: mąka migdałowa, cynamon, kardamon, cukier, ziele angielskie oraz sól. Do małej miski wlać białka i ubić lekko widelcem.Do miski z suchymi składnikami dodać 3 łyżki białek, ekstrakt waniliowy i migdałowy i wymieszać szpatułką. Konsystencja powinna być wilgotna i miękka, ale na tyle sztywna by móc wilgotnymi rękami uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt sztywne dodać nieco więcej białek. Małą łyżeczką nabierać ciasto i formować w dłoniach kulki. Umieścić je na przygotowanej blasze w 5-centymetrowych odstępach, spłaszczyć wierzch wilgotnym palcem. Na wierzchu każdego ciasteczka można wcisnąć cały migdał lub kilka płatków. Piec około 15 min, aż będą suche i złote. Obejrzeć spody. Powinny być złotobrązowe. Natychmiast wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia długowiecznych.
Skomentuj