Kozieradka to zioło od dawna stosowane w medycynie alternatywnej. Nieco rzadziej kojarzy się ono z kuchnią. Jest powszechnym składnikiem dań indyjskich i często jest przyjmowany jako dodatek. W naszej rodzimej kuchni nie jest zbyt często wykorzystywane. A szkoda, gdyż jest niezwykle zdrowe zioło. Poznaj właściwości zdrowotne kozieradki.
Czym jest kozieradka?
Kozieradka ( Trigonella foenum-graecum ) to roślina, która ma około 60-90 cm wysokości. Ma zielone liście, małe białe kwiaty i strąki zawierające małe, złotobrązowe nasiona. Od tysięcy lat stosuje się ją w medycynie alternatywnej i chińskiej w leczeniu schorzeń skóry i wielu innych schorzeń.
W ostatnim czasie staje się coraz popularniejszą przyprawą domową i środkiem zagęszczającym. Można go również znaleźć w produktach, takich jak mydło i szampon. Nasiona i proszek kozieradki są również używane w wielu indyjskich potrawach ze względu na ich profil odżywczy i lekko słodki, orzechowy smak.
Kontrola poziomu cukru
Kozieradka może pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi. Jest to niezwykle ważna właściwość, zważywszy na fakt, iż cukrzyca jest coraz powszechniejszym schorzeniem i powoduje poważne powikłania.
Wpływ na produkcję mleka matki
Mleko matki jest najlepszym źródłem pożywienia dla noworodka. Karmienie piersią nie zawsze jednak jest możliwe, gdyż niektóre kobiety nie mają wystarczającej ilości pożywienia. Istnieją środki farmakologiczne służące zwiększeniu produkcji mleka u kobiet, jednakże kozieradka może stać się dla niech alternatywą. Zioło to może korzystnie wpływać na ilość pokarmu. Stosowanie kozieradki może zatem zapobiec wczesnemu karmieniu dziecka butelką.
Wpływ na poziom testosteronu u mężczyzn
Kozieradka może pomóc w zwiększeniu poziomu testosteronu. Właśnie z tego względu po to zioło najczęściej sięgają mężczyźni.
Inne właściwości zdrowotne kozieradki
Kozieradka była stosowana w leczeniu różnych schorzeń. Jednak wiele z tych zastosowań nie zostało wystarczająco dobrze zbadanych, aby wyciągnąć mocne wnioski. Być może kozieradka pozytywnie wpływa na łagodzenie zgagi, łagodzenie stanu zapalnego i regulacje apetytu.
Przeczytaj też: Korzyści zdrowotne kminku, o których warto wiedzieć
Skomentuj