fbpx
przepisy

Krem z marchewki i kokosa

Marchew słynie z bogactwa witamin i wartości odżywczych. Jest też jedną z najbardziej leczniczych roślin

Składniki

2–3 duże, drobno posiekane marchewki

puszka mleka kokosowego

sól morska do smaku

1 drobno posiekana cebula

1 1/2 łyżeczki curry

1 łyżeczka świeżego, zmielonego imbiru

1 3/4 szklanki bulionu warzywnego

 

Do garnka wrzuć marchewkę, cebulę, imbir i curry. Dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś, aż marchew zmięknie, czyli około 25 minut. Zdejmij z kuchenki i studź przez 10 minut. Ostrożnie przelej do blendera. Zabezpiecz wieczko, przykryj je czystą ściereczką i miksuj aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie przelej do dużej miski. Zrób to samo z resztą zupy. Przelej krem z powrotem do garnka i dodaj mleko kokosowe. Zamieszaj. Dopraw solą i podgrzej, jeśli chcesz podać zupę na gorąco. Możesz podać ją także na zimno – wtedy zdejmij rondel z kuchenki i ostudź zupę do temperatury pokojowej. Wstaw do lodówki. Po schłodzeniu podawaj zupę w miseczkach.

UWAGA: chłodna zupa zgęstnieje, więc jeśli podajesz ją na zimno, przed zmiksowaniem dodaj więcej bulionu.

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz