fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Łatwy przepis na dżem z kaki

Dżem jest bardzo łatwy do zrobienia, można go stosować do drożdżówek, serników lub do smarowania kanapek. Ten przepis wykonasz w 35 minut z tylko 4 składników.



Co to za owoc?

Persymony są czerwono-brązowymi lub pomarańczowymi owocami, rosną na drzewach i wyglądem przypominają troszkę pomidory. Występują w dwóch odmianach: pierwsza jest trochę cierpka i kwaskowa, a druga jest przyjemnie słodka. Giant Fuyu (znany również jako Jumbo lub Hana Fuyu) to właśnie ta słodka i jest trudniejszy do znalezienia. Hachiya – ma kształt żołędzia i jest wielkości średniego pomidora, ma błyszczącą, jasnopomarańczową skórkę. Zwykle jest powszechnie dostępny w sklepach spożywczych i jego smak jest niezwykle ściągający, dopóki nie stanie się tak miękkie, że miąższ można jeść jak budyń.

Jakiego rodzaju kaki użyć, aby zrobić dżem?

Kluczem do słodkiego i pysznego dżemu jest zdobycie dojrzałych kaki, w przeciwnym razie uzyskasz ten nieprzyjemnie ściągający smak i rozmytą konsystencję. Nie martw się, jeśli nie możesz znaleźć dojrzałych owoców w lokalnym sklepie, możesz po prostu kupić jakie są i umieścić na blacie w brązowej papierowej torbie, za kilka dni będą dojrzałe. Możesz użyć Giant Fuyu, który jest słodszy lub użyć bardzo dojrzałego Hachiya. Koniecznie spróbuj owocu, który zamierzasz użyć, aby upewnić się, że nie jest cierpki i nieprzyjemny.



Czy można jeść kaki ze skórką?

Tak! Wszystko sprowadza się do twoich własnych preferencji. Upewnij się, że umyłeś je przed jedzeniem, pamiętaj też, że wewnątrz możesz znaleźć nasiona, których się nie je.

Przechowywanie i mrożenie kaki

  • Persymony są bogate w pektyny i historycznie były używane do wyrobu galaretki służącej jako środek zagęszczający. Owoce można również dodawać do wypieków.
  • Aby szybciej dojrzały rozłóż je na parapecie lub blacie kuchennym. Może to potrwać kilka dni, dlatego nie należy się spieszyć.
  • Hachiyas nie powinno się przechować w lodówce. Fuyu, muszą zachować chrupiącą konsystencję i lepiej przechowywać je w lodówce.
  • Aby przyspieszyć dojrzewanie kaki, umieść go w zamkniętym pojemniku z jabłkiem lub bananem, który zmiękczy Hachiya za około trzy do czterech dni.
  • Innym, bardziej nietypowym sposobem na przyspieszenie procesu dojrzewania jest zamrożenie niedojrzałych persimmonów. Po ich rozmrożeniu persimmon jest gotowy do spożycia, będzie miał miękką konsystencję, ale pod względem smaku nie będzie różnił się do świeżego, dojrzewającego owocu.
  • Możesz również zamrozić puree z persimmon, po prostu wkładając je do torebek do mrożenia, około 2 szklanekna torebkę i układając je płasko w zamrażarce. Przecier można przechowywać zamrożony do 3 miesięcy. Rozmroź przed użyciem.
  • Możesz także zamrozić dżem z kaki, upewnij się, że całkowicie ostygł przed zamrożeniem. Dżem można przechowywać zamrożony do 3 miesięcy. Rozmroź przed podaniem.




Dżem z kaki

Porcja: 3 szklanki

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut
Całkowity czas: 35 minut

Składniki

  • 6 dużych kaki (obranych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cytryna (sok)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej



Sposób przygotowania:

Upewnij się, że używasz dojrzałych owoców.

Kaki oczyść, obierz, jeśli zauważysz jakieś nasiona, odrzuć je. Przetrzyj owoce za pomocą robota kuchennego. Powinieneś mieć od 1 1/2-2 szklanki puree.

Obierz kaki, posiekaj i włóż do robota kuchennego. Miksuj, aż pozostanie gładki przecier.

Przenieś puree do średniego rondla, podgrzewaj na średnim ogniu i dodaj cukier. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W małej misce mieszaj wodę i skrobię kukurydzianą, aż  się rozpuści. Dodaj mieszaninę do owoców, a następnie soku z cytryny i gotuj na małym – średnim ogniu przez kolejne 15 minut (od czasu do czasu mieszając) lub do momentu, aż lekko zgęstnieje.

Jeśli chcesz, aby dżem był gęstszy, dodaj kolejną porcję skrobi kukurydzianej i wymieszanej wodę. Nie dodawaj skrobi kukurydzianej bezpośrednio – powstaną grudki, jeśli nie zostanie najpierw rozpuszczona w wodzie.

Niech dżem ostygnie do temperatury pokojowej.

Wlej do wysterylizowanych słoików i dobrze zakręć, przechowywać w chłodnym miejscu żeby słoiki złapały.

 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz