Leczo to bardzo zdrowa potrawa, jeśli tylko nie dołożymy do niej zbyt dużej ilości tłuszczu lub nie wrzucimy do niej słabej jakości mięsa. W wegańskim leczo, na które przepis znajdziecie poniżej na pewno nie popełnicie tych błędów.
Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach cukinii przeczytasz tutaj.
Składniki:
• ½ szklanki ugotowanej brązowej
soczewicy
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• ½ papryki
• ½ małej cukinii
• 5 pieczarek
• 3 ogórki konserwowe
• 1 mniejsza marchew
• 1 mniejsza pietruszka
• kawałek selera
• olej rzepakowy
• przecier pomidorowy mały słoiczek
Sposób przygotowania:
Do większego garnka wlej olej, podgrzej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i starte na tarce warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę i seler). Podsmaż przez około 10 minut, mieszając. Następnie dodaj wody, dopraw do smaku curry, papryką, pieprzem i solą. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i soczewicę. Gotuj około 30 minut. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki, gotuj ponownie około 10 minut.
Inne przepisy z wykorzystaniem cukinii znajdziesz tutaj:
- Kasza jaglana z paprykowo-orzechowym pesto i cukinią
- Rosół z kurczaka babuni z makaronem z cukinii
- Omlet gryczany ze szpinakiem, cukinią i krewetkami koktajlowymi
Przepis pochodzi z książki S.O.S dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych
Autorki książki podpowiadają, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę w poszczególnych schorzeniach reumatoidalnych m.in. takich jak RZS, fibromalgia, łuszczyca stawowa. Omawiają rolę suplementacji, a także psychiki w leczeniu tych chorób. Rozprawiają się z mitami na temat żywienia, podają gotowe jadłospisy oraz liczne przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.
Skomentuj