Mąki kokosowej można używać w słodkich jak i wytrawnych przepisach gdyż jej aromat nie dominuje w potrawie. Na rynku znajdziemy dwa warianty tej mąki: odtłuszczona i klasyczna.
Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i trzeba umieć się z nią obchodzić, gdyż nie posiada ona właściwości plastycznych potrzebnych do wypieku puszystego i sprężystego pieczywa. Jest ona dużo bardziej chłonna niż mąki zbożowe, a co za tym idzie jest bardziej wydajna, gdyż do przygotowania potraw używamy jej mniej niż klasycznej mąki, dzięki czemu ta stosunkowo droga mąką przy stosowaniu okazuje się nie być taka droga;).
Ale należy dawkować ją z wyczuciem i najbezpieczniej stopniowo dodawać ją do pozostałych, mokrych składników ciasta ciągle kontrolując jego gęstość. Jeśli użyjesz zbyt dużej ilości mąki kokosowej, wszystko, co zrobisz, okaże się absurdalnie włókniste, suche i zwarte. Zbyt duży dodatek mąki kokosowej sprawia, że potrawy na jej bazie trudno przełknąć i czasem może to być niebezpieczne. Choć sucha mąka kokosowa ma delikatną, puszystą i lekką konsystencję to wypieki na bazie tej mąki nie rosną tak okazale jak na mąkach zbożowych. Są cięższe i bardziej zbite. Używaj jej ostrożnie.
Do czego stosować:
Nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.
Przelicznik mąki kokosowej:
• 1 szklanka mąki pszennej = 1/3 szklanki mąki kokosowej.
• Do 1/2 szklanki mąki kokosowej należy dodać 1-3 jajka. Warto przy tym pamiętać o roślinnych zamiennikach jajek, czyli siemię lniane, nasiona chia, guma guar, syrop klonowy
• Mąka kokosowa wymaga użycia podwójnej ilości płynu niż mąki zbożowe, stopniowo dodawaj ją do mokrych składników.
• Ciasto wykonane z mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku długiego mieszania, w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej.
• Na skutek dodania do ciasta banana lub soku z jabłek stanie się ono mniej suche.
Zdrowotne właściwości mąki kokosowej:
• Nie zawiera glutenu – jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej;
• Zawiera 10 razy więcej błonnika niż maka pszenna
• Mąka kokosowa ma niski IG
• Zawiera niewielką ilość strawnych węglowodanów, przez co nie podnosi drastycznie poziomu cukru we krwi- polecana diabetykom
• Zawiera 8,7 gram tłuszczów na 100 gram produktu, z czego 8 gram to tłuszcze nasycone
• Reguluje poziom cukru i insuliny we krwi;
• Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo
• Oczyszcza układ pokarmowy i wspomaga trawienie
• Przyspiesza metabolizm, dlatego poleca się stosowanie mąki kokosowej podczas diet odchudzających.
Skomentuj