Najczęściej używamy mąki pszennej i pełnoziarnistej, a o istnieniu innych rodzajów wiele z nas nawet nie ma pojęcia. Tymczasem w sklepach półki zapełnione są przeróżnymi gatunkami mąk; mąka razowa, orkiszowa, gryczana, kukurydziana, owsiana… Która jest najlepsza? Którą powinniśmy wybierać na zakupach? Do czego przeznaczony jest dany typ mąki? W tym wpisie postaram się odpowiedzieć na wszystkie te pytania 🙂
- Mąka pszenna
Jak już wcześniej wspomniałam, mąka pszenna jest najbardziej popularna. Mąka pszenna jest bogata w gluten, który sprawa, że wszystkie wypieki idealnie wyrastają i mają zamierzoną konsystencję. Mąkę pszenną możemy spotkać w różnych typach, np. typ 450 to 0,45% substancji mineralnych w mące, analogicznie typ 650 to 0,65% substancji mineralnych itd. Im wyższy typ, tym wyższa zawartość otrębów, dlatego do wypieku chleba idealny będzie typ 750, a do tortów typ 450.
- Mąka pełnoziarnista
Pewnie nie raz usłyszałyście o mące pełnoziarnistej w kwestii bycia fit. Słusznie, bo ten rodzaj mąki jest o wiele zdrowszy od poprzedniczki i dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Plusem jest również wysoka zawartość błonnika, który usprawnia nasze jelita i przyśpiesza przemianę materii. Mąka pełnoziarnista charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że produkty na bazie tej mąki nasycą nas na dłużej i nie będziemy mieli ochoty sięgnąć za chwilę po przekąskę. Dzięki zawartości składników odżywczych mąka pełnoziarnista świetnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, a organizmowi dostarcza kwasu foliowego i żelaza.
- Mąka owsiana
Ten rodzaj mąki jest również bardzo zdrowy. Potrawy przygotowywane na jej bazie mają charakterystyczny, ciekawy smak. Mimo, że nie jest to popularny typ mąki i być może nie dostaniemy jej w każdym sklepie, warto po nią sięgnąć ze względu na jej właściwości zdrowotne. Trzeba też dodać, że w prosty i szybki sposób możemy zrobić taką mąkę sami. Wystarczy, że zmielimy płatki owsiane w młynku. Mąka owsiana ma najwyższą wartość odżywczą ze wszystkich rodzajów mąk! Zawiera mnóstwo błonnika oraz witamin z grupy B. Poza tym, mąka owsiana bogata jest w kwasy niezbędne dla naszego organizmy; kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, a także w kwas omega-6. To nie wszystko! Mąka owsiana posiada mnóstwo potasu, magnezu, wapnia, cynku, sodu i selenu! Ja osobiście uwielbiam wypieki przygotowywane na jej bazie. Często używam jej do naleśników, domowych gofrów, a nawet ciast. Dania uzyskują bardzo ciekawy, lekko orzechowy posmak, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Pamiętajmy jednak, że ta mąka jest dość ciężka i trzeba ją dobrze wyważyć, żeby wypieki były udane. Na początku możemy spróbować łączyć ją z innymi, lżejszymi rodzajami mąk.
- Mąka gryczana
Ten rodzaj mąki ma ciemny kolor i bardzo specyficzny smak, który bardzo łatwo sobie wyobrazić, bo smakuje po prostu jak kasza gryczana. Według mnie sprawdzi się najlepiej do wytrawnych potraw, chociaż znam wiele osób, które przygotowują na jej bazie słodkie dania. Ten rodzaj mąki zawiera mnóstwo składników odżywczych, ma niski indeks glikemiczny, obniża poziom cholesterolu i zawiera mnóstwo białka. Jest odpowiednia dla chorych na cukrzycę, dla wegetarian oraz osób z niedoborami witamin i minerałów.
- Mąka kokosowa
Mąka kokosowa podobnie jak mąka owsiana czy konopna może być spożywana na surowo. Jest ona produkowana z miąższy orzecha kokosowego. Ma białą barwę, delikatny słodki zapach i smak kokosa. Nie zawiera glutenu, jest lekka i może stanowić zamiennik mąk zbożowych. Jest świetnych źródłem błonnika, co ciekawe, zawiera go dwa razy więcej niż otręby, które przecież słyną z dużej zawartości błonnika. Kwasy tłuszczowe zawarte w mące kokosowej działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie, usprawniają metabolizm oraz pomagają szybciej spalać tłuszcz. Osoby będące na dietach odchudzających powinny pomyśleć o włączeniu mąki kokosowej do swojego jadłospisu.
- Mąka żytnia
Ten rodzaj mąki jest idealny do wypieku chleba. Jest ona bardzo często mieszana z mąką pszenną, aby chleb nie był zbyt bardzo zbity i delikatniejszy w smaku. Mąka żytnia jest uznawana za zdrowszą od pszennej. Posiada gluten ale o wiele słabiej działający niż gluten w mące pszennej. Posiada też więcej błonnika i witamin z grupy B.
- Mąka konopna
To chyba najciekawszy rodzaj mąki. Mąka konopna ma zielony kolor i może być spożywana na surowo! Nie zawiera glutenu, ma mnóstwo białka i składników mineralnych. Sprawdzi się zarówno do wypieków, jak i do koktajli! Obniża cholesterol, łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, zapalenia stawów, poprawia krążenie, wzmacnia odporność i usprawnia metabolizm. Brzmi to jak opis jakiegoś cudownego eliksiru ale ta mąka to naprawdę ogromna dawka składników odżywczych! To jedyna mąka, która zwiera komplet niezbędnych 9 aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Mąka jaglana to nic innego jak zmielona kasza jaglana, a jak wiemy kasza jaglana jest bardzo zdrowa i jako jedyna z kasz działa zasadotwórczo – jest pomocna w profilaktyce nowotworowej oraz przy leczeniu infekcji organizmu. Zawiera lecytynę, która wpływa świetnie na pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Mąka jaglana działa również detoksykująco czyli oczyszcza nasz organizm z toksyn. W smaku jest neutralna i z pewnością nie zaburzy posmaku naszych potraw. Sprawdzi się do ciast, naleśników, makaronów, czy pierogów.
- Mąka kukurydziana
Ten rodzaj mąki ma żółtawy kolor i charakterystyczny słodkawy smak. Najczęściej spotykamy ją w składzie pizzy i pieczywa. Bułki w złocistym kolorze, które często widujemy w sklepach są właśnie wypiekane na jej bazie. Mąka pełnoziarnista posiada o wiele więcej błonnika niż mąka pszenna, ale niestety zawiera bardzo mało białka. Zawiera magnez, witaminę A, E i witaminy z grupy B. Mąka kukurydziana nadaje się do wszystkiego. Można przygotowywać na jej bazie chleb, ciasta, omlety, gofry, pizzę, naleśniki, a także może służyć do zagęszczania zup i sosów.
Teraz już wiecie, jak wiele mąk jest dostępnych na rynku. Wiele z nich możemy zrobić sami w domu! Będzie to o wiele szybszy i tańszy sposób. Dla przykładu; mąkę gryczaną ciężko jest znaleźć w pierwszym lepszym sklepie, powinniśmy jej szukać na działach ze zdrową żywnością, a ten niestety nie należy do najtańszych. To niepotrzebny kłopot! Wystarczy kupić dostępną prawie wszędzie kaszę gryczaną i zmielić ją na mąkę w młynku. Tak samo możemy postąpić z płatkami owsianymi uzyskując mąkę owsianą, z ryżem uzyskując mąkę ryżową czy z kaszą jaglaną uzyskując mąkę jaglaną.
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu będziecie częściej sięgać po zdrowsze rodzaje mąk niż mąka pszenna. Niektóre z nich są naprawdę smaczne, stanowią świetną bazę do wielu dań i wypieków, a przede wszystkim są zdrowe i bogate w składniki odżywcze.
Do następnego wpisu!
Dziękuję za podzielenie się uporządkowaną wiedzą o mąkach. Pozdrawiam mile.
Dziękujemy za komentarz:) Zachęcamy do przetestowania np. omletu z mąki gryczanej https://www.zdrowezdrowie.pl/2019/02/18/omlet-gryczany-ze-szpinakiem-cukinia-i-krewetkami-koktajlowymi/.
Pozdrawiamy:)
Zabrakło mi mąki nam mąki -mąka orkiszowa najzdrowsza
Bardzo fajny i przydatny artykuł.Napewno będę próbować twoich przepisów. DZIĘKUJĘ
Dziękujemy:)