Składniki:
pół szklanki oleju i oliwy w stosunku 1:1
1 cebula
2 łyżki musztardy
5 ząbków czosnku
Rozmaryn (suszony lub świeży)
Bazylia (suszona lub świeża)
Oregano (suszone lub świeże)
2 łyżeczki ostrej papryki lub jedna pokrojona papryczka
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie: cebulę i czosnek obieramy, zagniatamy w wyciskarce lub kroimy w bardzo drobną kostkę.
Do oliwy z oliwek dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Jeżeli wybieramy zioła w wersji świeżej należy je drobno pokroić.
Mieszamy wszystko i smarujemy karkówkę z obu stron.
W przypadku kiedy marynata jest za gęsta należy ją rozcieńczyć olejem lub oliwą. Podane proporcje są wystarczające na 1 kg mięsa.
Więcej inspiracji na grillowane potrawy znajdziesz w książce Zdrowy grill.
Skomentuj