fbpx
przepisy

Marynata do czerwonego mięsa

Składniki:

pół szklanki oleju i oliwy w stosunku 1:1

1 cebula

2 łyżki musztardy

5 ząbków czosnku

Rozmaryn (suszony lub świeży)

Bazylia (suszona lub świeża)

Oregano (suszone lub świeże)

2 łyżeczki ostrej papryki lub jedna pokrojona papryczka

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

 

Wykonanie: cebulę i czosnek obieramy, zagniatamy w wyciskarce lub kroimy w bardzo drobną kostkę.

Do oliwy z oliwek dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Jeżeli wybieramy zioła w wersji świeżej należy je drobno pokroić.

Mieszamy wszystko i smarujemy karkówkę z obu stron.

W przypadku kiedy marynata jest za gęsta należy ją rozcieńczyć olejem lub oliwą. Podane proporcje są wystarczające na 1 kg mięsa.

 

 

Więcej inspiracji na grillowane potrawy znajdziesz w książce Zdrowy grill.

aneta_lifestyle

Przez wiele lat trenowałam wyczynowo pływanie i stąd wzięła się moja pasja do sportu oraz zdrowego stylu życia. Ponadto jestem instruktorem pływania i na co dzień pracuję, ucząc i trenując innych. Wiem również jak bardzo ważne jest bezpieczeństwo w wodzie - jestem ratownikiem WOPR oraz studentką kierunku Ratownictwo Medyczne. Moim największym osiągnięciem jest pierwsze miejsce w Ogólnopolskich Zawodach Uczelni Wyższych w Ratownictwie Medycznym. Z zamiłowaniem prowadzę lifestylowe konto na Instagramie, w którym dzielę się swoimi zainteresowaniami, przepisami oraz zdjęciami z dnia codziennego. Kocham podróżować i odwiedzać nowe kraje. W wolnych chwilach uwielbiam spacerować, gotować i testować nowe przepisy.

Skomentuj

Zostaw komentarz