fbpx
porady zdrowa kuchnia

Najlepsze owoce dla diabetyków

owoce dla diabetyków

Jedzenie owoców to pyszny i zdrowy sposób na zaspokojenie głodu i codziennych potrzeb żywieniowych. Jednak większość owoców zawiera cukier. W związku z tym pojawia się pytanie o to, czy owoce są odpowiednie dla osób z cukrzycą. Czy można jeść je bezpiecznie? Jakie owoce są najlepsze dla diabetyków?

Owoce dla diabetyków

Owoce o niskim indeksie glikemicznym

Niektóre pokarmy kojarzą się z wysoko zawartością cukru ze względu na ich słodki smak. Nie tym jednak powinniśmy się kierować wybierając dany artykuł spożywczy. Kluczowy okazuje się tu indeks glikemiczny. Wskaźnik ten dostarcza informacji na temat tego, jak bardzo wzrośnie poziom glikemii we krwi po spożyciu danego produktu. Istnieje cała gama owoców o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55), które będą w miarę bezpieczne dla diabetyków. Spośród nich wymienić można:

  • jabłka
  • awokado
  • jagody
  • wiśnie
  • grejpfrut
  • winogrona
  • kiwi
  • nektaryny
  • pomarańcze
  • brzoskwinie
  • gruszki
  • śliwki
  • truskawki.



Owoce o średnim IG

Owoc o IG między 56 a 69 uważany jest za pokarm o średnim IG. Do takich należą:

  • melon spadziowy
  • figi
  • papaje
  • ananasy
  • czereśnie



Owoce o wysokim IG

Owocem, który ma wysoki wskaźnik IG jest arbuz. Z tego względu nie poleca się go diabetykom. Na liście owoców niewskazanych dla osób cierpiących na cukrzycę często pojawia się również banan. Rzeczywiście, zawiera on stosunkowo dużo cukru, niemniej w nowszych wytycznych wskazuje się, iż ma on nie wysoki, ale średni indeks glikemiczny.

Owoce a cukrzyca

Jak widać, duża część owoców jest bezpieczna dla osób cierpiących na cukrzycę. Co więcej dieta bogata w owoce może okazać się dobrą formą profilaktyki cukrzycy typu 2. Dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typy 2.

Trzeba jedna zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przygotowane są owoce, które spożywamy. Świeże lub mrożone owoce są lepsze niż przetworzone owoce prosto z puszki lub słoika, takie jak mus jabłkowy i owoce w puszkach. Do owoców przetworzonych zalicza się także owoce suszone i soki owocowe.

Osoby chore na cukrzycę powinny oszczędnie jeść przetworzoną żywność lub całkowicie jej unikać. Ciało szybciej wchłania przetworzone owoce, co prowadzi do wyższego poziomu cukru we krwi. Przetwarzanie owoców usuwa również lub zmniejsza poziomy niektórych kluczowych składników odżywczych, w tym witamin i błonnika.

Mieszanki owocowe, takie jak koktajle, mają również wysoką zawartość cukru i są szybciej wchłaniane, co prowadzi do wyższych skoków poziomu cukru we krwi.

Najlepsze owoce dla diabetyków to zatem te świeże, o niskim indeksie glikemiczny.



 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz