Dobre krążenie krwi jest niezbędne dla organizmu, ponieważ umożliwia transport tlenu i składników odżywczych do komórek. Dieta odgrywa istotną rolę w przepływie krwi, a niektóre pokarmy mogą mieć pozytywny lub negatywny wpływ na krążenie. Poznaj najlepsze produkty wzmacniające krążenie.
Papryczka chili
W papryczce chili znajdują się kapsaicynoidy. Ich spożycie może poprawić stan naczyń krwionośnych. Mają one również właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zmniejszają też ryzyko nadciśnienia, cukrzycy i stwardnienia tętnic.
Buraki
Spożywanie buraków może przyczynić się do ochrony naczyń krwionośnych i układu sercowo-naczyniowego. Warzywa te zawierają azotany, które organizm przekształca w tlenek azotu. Ten proces pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne. Sok z buraków może pomóc rozszerzyć tętnice, a także obniżyć ciśnienie krwi i poprawić wytrzymałość sportową.
Zielone warzywa liściaste
Dieta bogata w pokarmy roślinne może być korzystna dla zdrowia układu krążenia ze względu na wysoki poziom nieorganicznych azotanów w warzywach, takich jak warzywa liściaste. Nieorganiczny azotan może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi spowodowane nadmiernym spożyciem soli.
Czosnek
Czosnek może poprawiać funkcjonowanie naczyń krwionośnych, ale jego właściwości w tym zakresie wymagają dogłębniejszych badań. Przypuszczalnie wprowadzenie czosnku do diety poprawia przepływ krwi i – co za tym idzie – wzmacnia układ krążenia.
Granat
Sok z granatów ma pozytywny wpływ na tętnicach i może zmniejszyć gromadzeniu się płytki nazębnej. Może również obniżać ciśnienie krwi, a jego działanie przeciwutleniające może poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego.
Granaty mogą również pomóc poprawić przepływ krwi do serca i zwiększyć poziom cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości (HDL), jednocześnie obniżając poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), co może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób, takich jak cukrzyca, choroba Alzheimera i niektóre nowotwory.
Ryby
Dieta śródziemnomorska, która obejmuje ryby, oliwę z oliwek, owoce i warzywa, może być korzystna dla zdrowia naczyń. Ryby są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają zapobiegać odkładaniu się płytki nazębnej w tętnicach, a także mogą zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi, obniżać ciśnienie krwi i zwiększać poziom cholesterolu (HDL).
Rodzaje ryb bogatych w omega-3 to:
- łosoś,
- makrela,
- tuńczyk,
- pstrąg,
- sardynki,
- śledź.
Owoce leśne
Owoce leśne mogą pomóc poprawić zespół metaboliczny. Stan ten jest zwykle związany ze zwężeniem naczyń krwionośnych. Zawarte w owocach polifenole, takie jak antocyjany i kwasy fenolowe, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Do owoców leśnych mających pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, należą:
- jagody,
- borówki,
- żurawina,
- jeżyny,
- maliny,
- porzeczki czerwone, białe lub czarne.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat diety w chorobach układu krążenia, sięgnij po książkę Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia Ewy Trusewicz
Skomentuj