Dzisiejszy post będzie o kurkumie czyli żółtopomarańczowej przyprawie o intensywnym aromatycznym zapachu. Wiele osób posiada tę przyprawę w swojej kuchni i nawet nie wie, ile cudownych leczniczych właściwości kryje się w tym żółtym proszku 🙂 Kurkumina – substancja aktywna kurkumy – jest silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a dodatkowo działa jak naturalny antybiotyk. Oprócz walorów zdrowotnych, kurkuma idealnie wydobywa smak potraw i nadaje im niepowtarzalnego smaku charakterystycznego dla kuchni azjatyckiej. To właśnie Azja Południowo – Wschodnia jest ojczyzną kurkumy, a tradycja jej uprawy sięga aż 5 tys. lat. Myślę, że po lepszym poznaniu kurkumy zaczniecie używać jej znacznie częściej! 🙂
Właściwości kurkumy
- Kurkuma jest pomocna w zaburzeniach trawienia, zapobiega wzdęciom, odbijaniu. Wiele eksperymentów naukowych potwierdziło, że przyprawa ta zapobiega wrzodom żołądka, a także hamuje wydzielanie soku żołądkowego.
- Kurkuma wzmacnia odporność. Kurkumina czyli substancja aktywna kurkumy wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii, grzybów i wirusów. Warto podczas przeziębienia przyrządzić obiad przyprawiony kurkumą lub wypić napar z kurkumy. Kilka przepisów podam w dalszej części 🙂
- Kurkuma wspomaga pracę wątroby. Pobudza pracę żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Wyciąg z kurkumy stosowany jest w zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Warto też wspomnieć, że kurkuma wspomaga regenerację wątroby.
- Spożywanie kurkumy wspomaga pracę mózgu. Według naukowców zawarty w kurkumie tumeron przyśpiesza procesy naprawcze w mózgu, np. po udarze.
- Kurkuma zmniejsza ryzyko nowotworu, a również powstrzymuje rozwój choroby. Osoby, które włączą do swojej diety kurkumę są znacznie mniej narażone na raka płuc, piersi, jelita grubego czy wątroby. Wiecie, że właśnie prowadzone są badania nad możliwością włączenie do terapii przeciwnowotworowej składników kurkumy?
- Kurkuma wspomaga pracę serca. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Pomaga utrzymać serce w dobrej kondycji, obniża również cholesterol, a więc zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy.
- Kurkuma świetnie wpływa na skórę. Sama kilkakrotnie stosowałam maseczkę z kurkumy, która pomaga w walce z trądzikiem, przebarwieniami, zmarszczkami, odświeża skórę i poprawia jej koloryt.
Przepis na maseczkę
łyżeczka kurkumy w proszku
5 ml soku z cytryny
10 ml miodu
5 ml oliwy z oliwek
3 łyżki jogurtu naturalnego
Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na skórę (możecie stosować na całe ciało lub tylko na twarz). Zmywamy po około 10-15 minutach. Niestety kurkuma zawiera silny barwnik więc przy zmywaniu maski trzeba się uzbroić w cierpliwość i poświęcić na to nieco więcej czasu. Tak przygotowaną maseczkę można stosować nawet codziennie, ponieważ zawiera wyłącznie naturalne składniki.
Kurkuma ma lekko pieprzowy, rozgrzewający i ostry smak. Zapach kurkumy przypomina mi połączenia pomarańczy z imbirem. Przyprawa ta jest podstawową przyprawą kuchni indyjskiej. Hindusi uważają kurkumę za świętą przyprawę i często wykorzystują ja podczas obrzędów religijnych.
Pewnie nie raz słyszeliście o żółtej paście curry czy żółtym ryżu. To właśnie kurkuma jest ich składnikiem. Kurkumę używa się też jako barwnik spożywczy, np. do napojów, masła, warzyw, słodyczy, jednak taka postać nie ma to wspólnego z dobroczynnymi właściwościami tej przyprawy 🙂
Teraz przedstawię Wam kilka moich przepisów, w których skład wchodzi kurkuma.
Kurczak w kurkumie
Składniki na dwie porcje:
250g piersi z kurczaka
łyżeczka kurkumy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Oliwę, kurkumę oraz szczyptę soli i pieprzu łączymy w kubeczku. Następnie nacieramy marynatą kawałki kurczaka i smażymy na patelni nie dodając już dodatkowo tłuszczu. Ja podałam kurczaka z soczewicą i czerwoną kapustą 🙂
Kasza pęczak z curry
Składniki na 2 porcje:
100g kaszy pęczak
łyżeczka kurkumy
marchewka
1/2 małego pora
1 mała cebula
ząbek czosnku
łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli
łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę, pora oraz cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na oleju kokosowym, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiany kurkumą, solą oraz słodką paprykę. Gdy warzywa staną się miękkie dodajemy wcześniej odcedzony pęczak, wszystko mieszany i smażymy jeszcze kilka minut.
Myślę, że chociaż trochę zachęciłam Was do tej przyprawy 🙂 Jak widać kurkuma może naprawdę przyczynić się do usprawnienia naszego organizmu i z pewnością zapobiega powstawaniu wielu chorób. Niby tak niewiele – dodać codziennie łyżeczkę kurkumy do obiadu ale sama często o tym zapominam. Mam nadzieję, że teraz nie zabraknie kurkumy w naszych daniach.
Do następnego wpisu!
Uwielbiamy w domu wszyscy Kurkume. Od dłuższego czasu stosujemy praktycznie codziennie. Dziękuję za przepis na maseczkę. Tego się niespodziewałam, że można i tak ją zastosować. Pozdrawiam 🤗