Składniki:
- 8 szklanek wody
- 2,5-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki tartej skórki z mandarynki
- 1 laska cynamonu
- 5 zielonych ziaren kardamonu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 całe goździki szczypta szafranu
- ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z mandarynki
- 2 łyżki miodu
Wlać wodę do garnka, dodać imbir, skórkę z cytryny, skórkę z mandarynki, cynamon, kardamon, ziele angielskie, goździki oraz szafran i doprowadzić do wrzenia na średnio wysokim ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Przecedzić przez sito o drobnych oczkach do czystego garnka. Dodać sok z cytryny i sok z mandarynki i podgrzać na wolnym ogniu. Wymieszać z miodem. Skosztować, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej miodu.
Przepis pochodzi z książki: Rebeki Katz, „Kuchnia długowiecznych”, Wydawnictwo M, Kraków 2018.
Skomentuj