Dieta ciężarnej ma istotny wpływ na zdrowie dziecka, dlatego warto zwrócić uwagę na suplementację składników odżywczych, takich jak kwasy Omega-3 zawarte w oleju rybim. Olej rybi posiada potwierdzone właściwości przeciwzapalne, które wspierają układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży. Badania wykazały, że suplementacja olejem rybim w trakcie ciąży może nawet o 30% zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii na jajka u dzieci.
Dr Robert Boyle z Imperial Collage w Londynie uważa, że olej rybi i probiotyki mogą mieć znaczący wpływ na redukcję alergii pokarmowych u dzieci. Wyniki badań powinny być uwzględniane podczas formułowania zaleceń suplementacyjnych dla kobiet w ciąży.
Obecnie zaleca się, aby kobiety w ciąży przyjmowały nie więcej niż dwie dawki kapsułek oleju rybiego na tydzień i unikały niektórych rodzajów suplementów pochodzących z ryb, takich jak rekin, ryba miecz czy merlin, ze względu na możliwą zawartość rtęci.
Badania wykazały, że suplementacja probiotykami również może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia egzemy u dzieci do 3 roku życia.
Dodatkowo, spożywanie przez kobietę w ciąży orzechów, mleka i jajek nie ma wpływu na występowanie alergii pokarmowych u dziecka w przyszłości.
Warto jednak pamiętać, że badania w tej dziedzinie są ciągle prowadzone i aktualnie jest to dopiero początek badań, ale uzyskane wyniki mogą przyczynić się w znaczący sposób do zmniejszenia częstotliwości występowania alergii pokarmowych u dzieci w przyszłości.
Skomentuj