Omlet gryczany ze szpinakiem? Dlaczego nie! Tym razem wytrawna, śniadaniowa wersja omletu. Zielony kolor szpinaku w połączeniu z różowym mięsem krewetek idealnie komponuje się na talerzu. Zamiast krewetek dobrze sprawdzi się wędzony łosoś lub pierś z kurczaka. Pełna dowolność!
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 40 minut
Wartość odżywcza/porcja:
Energia: 377 kcal B: 25 g W: 15,3 g T: 23 g Błonnik: 3,3 g
Przepis na omlet gryczany ze szpinakiem
Składniki
- jaja z wolnego wybiegu – 2 sztuki
- mleko migdałowe – 40 ml
- mąka gryczana – 1 łyżka
- szpinak baby – 30 g
- cukinia – 50 g
- krewetki koktajlowe – 50 g
- sól – 2 szczypty
- pieprz – 1 szczypta
- czosnek – 1 ząbek
- tymianek – ⅓ łyżeczki
- olej rzepakowy – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
KROK 1: Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż przez 2 min drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i krewetki. Na koniec smażenia, gdy patelnia jest jeszcze gorąca, dodaj szpinak, posyp szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj z resztą składników.
KROK 2: Włącz piekarnik na 160°C (teromoobieg). Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z odrobiną soli na sztywno. Do żółtek dodaj mleko, mąkę i szczyptę soli i wszystko wymieszaj.
KROK 3: Do białek wlej zawartość miski z żółtkami i ostrożnie połącz obie masy na wolnych obrotach miksera lub ręcznie.
KROK 4: Rozgrzej posmarowaną olejem nieprzywieralną patelnię a następnie wylej na nią zawartość miski i delikatnie wyrównaj wierzch za pomocą drewnianej łyżki.
KROK 5: Na przygotowanym omlecie ułóż równomiernie podsmażone wcześniej składniki.
KROK 6: Włóż patelnię z omletem do piekarnika i piecz 15 min. Po upływie tego czasu udekoruj świeżym tymiankiem.
Przepis pochodzi z książki S.O.S dla tarczycy. Dieta w Hashimoto.
Brzmi pysznie