Uwielbiasz słodycze, ale równocześnie chcesz ograniczyć cukier w diecie? Nie ma problemu! Sprawdź nasz przepis na pralinki bez cukru!
Orzechowo-kakaowe pralinki bez cukru
Składniki:
- 300 g migdałów (niełuskanych)
- 100 g wiórków kokosowych + porcja do obtoczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 200 g rodzynek
- 1 duży, mocno dojrzały banan
Sposób wykonania:
Migdały umieść w malakserze (lub mocnym blenderze kielichowym) i zmiksuj na mąkę. Dodaj kakao, cynamon, wiórki kokosowe, rodzynki i zmiksuj ponownie, aż rodzynki nie będą miały widocznych kawałków. Do ciągle miksującego malaksera dodawaj rozdrobnionego na kawałki banana, wrzucając go na wirujące ostrza (aby urządzenie zmiksowało go z masą). Przełóż masę na deskę i uformuj placek. Podziel na około 30 porcji. Z każdej formuj kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w wiórkach kokosowych.
Wartości odżywcze (1 kulka):
- Energia: 120 kcal
- Białko: 2,7 g
- Tłuszcz: 8,7 g
- Węglowodany: 10 g
- Błonnik: 3 g
Wskazówki:
- Zamiast migdałów możesz użyć dowolnych innych orzechów. Zamiast rodzynek możesz użyć suszonej żurawiny lub daktyli (czasem trzeba je namoczyć, a wtedy wystarcza mniej banana lub w ogóle nie trzeba go dodawać, bo masa się wystarczająco klei).
- Kulki nadają się do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale świetnie smakują po schłodzeniu ich w lodówce
Przepis pochodzi z książki “Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”.
Skomentuj