Mak znajduje się na szczycie wszystkich zestawień zawartości wapnia w produktach spożywczych. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia. Aby wapń maku był dobrze przyswaja, musi być poddany odpowiedniej obróbce termicznej zmiękczającej ziarno. Zajadając się makowymi przysmakami, trzeba jednak pamiętać o umiarze, gdyż mak jest ciężkostrawny. Owsianka makowa to idealny pomysł na zdrowy początek dnia, szczególnie, gdy trzeba iść do szkoły 😉
Owsianka makowa panienka
Składniki
- 4 łyżki owsianych płatków bezglutenowych
- 300 ml napoju kokosowego lub mleka
- 1 łyżka maku
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
Płatki owsiane z dodatkiem maku ugotuj na mleku lub napoju kokosowym. Po ugotowaniu płatków dodaj do nich startą skórkę z pomarańczy i miód. Miód możesz zastąpić syropem klonowym lub rozgniecionym bananem.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca.
Skomentuj